Δραματική είναι η επίπτωση των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας στην ελληνική οικονομία για το 2011, σύμφωνα με την αγγλόφωνη Έκθεση Μακροοικονομικών Προοπτικών της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος του μηνός Μαρτίου, ενώ προβλέπει ότι αρνητική επίδραση θα έχουν και οι τιμές του πετρελαίου, που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Εθνικής εκτιμούν ότι η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει εφέτος στο 3,5% εξαιτίας των μέτρων αυστηρής λιτότητας, της μείωσης της κατανάλωσης και της υψηλής ανεργίας

Δραματική είναι η επίπτωση των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας στην ελληνική οικονομία για το 2011, σύμφωνα με την αγγλόφωνη Έκθεση Μακροοικονομικών Προοπτικών της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος του μηνός Μαρτίου, ενώ προβλέπει ότι αρνητική επίδραση θα έχουν και οι τιμές του πετρελαίου, που θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Εθνικής εκτιμούν ότι η μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει εφέτος στο 3,5% εξαιτίας των μέτρων αυστηρής λιτότητας, της μείωσης της κατανάλωσης και της υψηλής ανεργίας. Για την τελευταία εκτιμά ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, θα υπερβεί το το 16%.

Η Εθνική, στην ίδια Έκθεση, κάνει λόγο για υποχώρηση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 7,5% έναντι 10,5% (υπό αναθεώρηση) του 2010. Η δημοσιονομική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα μείνουν πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι.

Αν και υπήρξε βελτίωση των ελληνικών εξαγωγών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, η ΕΤΕ ότι δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει το αρνητικό περιβάλλον. Έτσι, η ύφεση θα φτάσει το 6,6% το δ' τρίμηνο του 2010 – το οποίο προβλέπει πως θα ήταν και το τρίμηνο με τη βαθύτερη ύφεση. Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν το 2011 σε σταθερά θετική τροχιά.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό θεωρεί ότι το τρέχον έτος θα κυμανθεί στο 2,7%, έναντι του 4,7% το 2010, καθώς η εκτιμάται ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.

Αναφορικά με την ιδιωτική κατανάλωση, η Έκθεση θεωρεί ότι η σημαντική μείωσή της, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα συνεχισθεί το 2011 και θα πέσει κατά 4,6%. Αιτία είναι η μείωση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση της ανεργίας, αλλά και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς η ελληνική οικονομία –όπως τονίζει η ΕΤΕ- παραμένει από τις πλέον «πετρελαϊκά εξαρτημένες» στην ΕΕ.

Η προβλεπόμενη αύξηση της ανεργίας σε επίπεδα άνω του 16% αποδίδεται από την ΕΤΕ στην σημαντική μείωση στην εσωτερική ζήτηση, την μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων και την μη ανανέωση των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα.

Η ΕΤΕ, τέλος, αξιολογεί θετικά για την ελληνική οικονομία τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως μειώνουν σημαντικά το βάρος στο δημοσιονομικό μέτωπο.