Πλήγμα Δυνάμεων του Καντάφι σε Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις που Ελέγχουν οι Αντάρτες

Πλήγμα Δυνάμεων του Καντάφι σε Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις που Ελέγχουν οι Αντάρτες
energia.gr
Παρ, 8 Απριλίου 2011 - 10:11
Κατηγορίες ανταλλάσσουν οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις σχετικά με επιθέσεις σε πετρελαϊκά πεδία και υποδομές ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την χρηματοδότηση της εξέγερσης ενάντια στον Καντάφι

Κατηγορίες ανταλλάσσουν οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις σχετικά με επιθέσεις σε πετρελαϊκά πεδία και υποδομές ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές.

Οι αντάρτες ισχυρίζονται ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις στα ανατολικά της χώρας, με αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την χρηματοδότηση της εξέγερσης ενάντια στον Καντάφι.

Υπολογίζεται ότι ο εμφύλιος στην Λιβύη, που ήδη διαρκεί 7 εβδομάδες, έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής λιβυκού αργού κατά 80%, ήτοι από 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 250 με 300.000 βαρέλια.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντάρτες πραγματοποίησαν την πρώτη τους εξαγωγή αργού με το, υπό λιβεριανή σημαία, ελληνόκτητο τάνκερ Equator από το λιμάνι της Marsa el-Hariga. Το φορτίο είχε προορισμό την Κίνα.

Αν και το συμβάν αυτό δημιουργεί ένα προηγούμενο, δεν σημαίνει πρακτικά και αύξηση της προσφοράς αργού από την Λιβύη, καθώς η αποκατάσταση της παραγωγής συναντά ακόμη πολλά εμπόδια, όπως αναφέρει έγγραφο της J.P. Morgan.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές πετρελαίου παρακολουθούν με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις στην Νιγηρία (μέλος του OPEC), όπου οι βουλευτικές εκλογές έχουν αναβληθεί σε ορισμένες περιοχές, αλλά η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο κανονικά στις περισσότερες επαρχίες.