Η αναταραχή στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου κατά 30% περίπου από τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Λιβύη. Ας σημειωθεί ότι οι τιμές του Brent είχαν ξεπεράσει τα 125 δολ. το βαρέλι, απειλώντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την κρίση

Η αναταραχή στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου κατά 30% περίπου από τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Λιβύη. Ας σημειωθεί ότι οι τιμές του Brent είχαν ξεπεράσει τα 125 δολ. το βαρέλι, απειλώντας την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την κρίση.

Το πρακτορείο Bloomberg υπολογίζει πως στην Λιβύη, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Βορείου Αφρικής, η παραγωγή αργού μειώθηκε κατά 995.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, ανερχόμενη σε 390.000 βαρέλια, ενώ συνολικά στις χώρες του ΟΠΕΚ η παραγωγή μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 363.000 βαρέλια την ημέρα. Συνολικά διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 29,092 εκατ., που αποτελούν τα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η αύξηση της παραγωγής σαουδαραβικού αργού δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής λιβυκού αργού.

Σύμφωνα με την J. P. Morgan Chase, ακόμη και οι συμφωνίες των αντικαθεστωτικών με το Κατάρ, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αρκούν για να καλύψουν το έλλειμμα προσφοράς.