Οι τιμές του αργού στις «φυσικές» αγορές (spot) εκτινάχθηκαν κατά 10 με 15% τον Μάρτιο, καθώς η διακοπή της παραγωγής στην Λιβύη (μείωση κατά 70% περίπου) και η αυξανόμενη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αντιστάθμισαν την εποχιακή πτώση στις διυλιστηριακές ροές. Αυτά τονίζει η μηνιαία έκθεση Απριλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου

Οι τιμές του αργού στις «φυσικές» αγορές (spot) εκτινάχθηκαν κατά 10 με 15% τον Μάρτιο, καθώς η διακοπή της παραγωγής στην Λιβύη (μείωση κατά 70% περίπου) και η αυξανόμενη αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αντιστάθμισαν την εποχιακή πτώση στις διυλιστηριακές ροές. Αυτά τονίζει η μηνιαία έκθεση Απριλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου, η οποία επισημαίνει ότι τα περιθώρια διύλισης, ειδικά για το «ελαφρό» αργό, πλούσιο σε αποστάγματα, παρέμειναν στενά καθώς τα κέρδη των τιμών του αργού ξεπέρασαν αυτά των προϊόντων πετρελαίου.

 

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου σημείωσε πτώση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 88, 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω της μειωμένης παραγωγής της Λιβύης. Η παραγωγή εκτός OPEC σημείωσε αύξηση κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 53,3 εκατ. βαρέλια, παρά την πολιτική αναταραχή σε Υεμένη, Ομάν, Γκαμπόν και Ακτή Ελεφαντοστού κόστισαν 0,1 εκατ. βαρέλια από πλευράς παραγωγής τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η εκτίμηση για την περυσινή παραγωγή των χωρών αυτών παρέμεινε στα 52,8 εκατ. βαρέλια, ενώ η προσδοκώμενη αυξημένη παραγωγή του Καναδά αυξάνουν την πρόβλεψη για το 2011 κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία, έτσι, υπολογίζεται να φτάσει τα 53,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Ο ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι η παραγωγή αργού του OPEC σημείωσε πτώση κατά 890 χιλ. βαρέλια τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 29,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της πτώσης της παραγωγής στη Λιβύη. Η πραγματική πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα του πετρελαιοπαραγωγικού καρτέλ βρίσκεται στα 3,91 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το όριο που θέτει το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC για την μεταβολή αργού και την τήρηση αποθεμάτων, περιορίζεται κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τέταρτο του 2011, στα 29,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το μέσο όριο ποσοστώσεων του OPEC για το σύνολο του έτους τίθεται επίσης στα 29,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χωρίς μεταβολή σε σχέση με το 2010, αν και κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πάνω από τα επίπεδα παραγωγής του εφετινού Μαρτίου.

 

Η έκθεση του ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση προϊόντων πετρελαίου παραμένει αμετάβλητη για το 2010 και το 2011, αγγίζοντας τα 87,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα (αυξημένη κατά 2,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο έτους) και τα 89,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα (αυξημένη κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο έτους) αντίστοιχα. Καθώς η ζήτηση στην Ιαπωνία αναμένεται να επηρεαστεί ανοδικά από την ανοικοδόμηση και τις ανάγκες για ηλεκτροπαραγωγή μετά τον σεισμό, αναμένεται να αντισταθμιστούν οι καθοδικές τάσεις από χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο υποδεικνύουν ότι οι αυξημένες τιμές ήδη αρχίζουν και «ροκανίζουν» την αύξηση στην ζήτηση.

 

Τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ σημείωσαν πτώση κατά 50,8 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.676 εκατ. βαρέλια, ή 59,2 ημέρες, τον Φεβρουάριο, λόγω απότομης απόσυρσης προϊόντων που προκάλεσαν εποχιακές μεταστροφές στον διυλιστικό κλάδο. Τα δεδομένα για τον μήνα Μάρτιο μαρτυρούν μία μείωση αποθεμάτων στις ΗΠΑ και την ΕΕ κατά 8,1 εκατ. βαρέλια, ενώ τα επίπεδα της βραχυπρόθεσμης κυμαινόμενης αποθήκευσης αργού αυξήθηκαν.

 

Οι εκτιμήσεις για τις παγκόσμιες ροές αργού παρουσιάζονται μειωμένες κατά 270 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2011, κυρίως λόγω του σεισμού στην Ιαπωνία. Αντισταθμιστικοί παράγοντες, στην Ιαπωνία και αλλού, θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την επίδραση της συνεχιζόμενης απώλειας που υπολογίζεται σε 600 χιλ. βαρέλια διυλιστικής ικανότητας την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2011. Συνολικά, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι ροές παγκοσμίως υπολογίζονται σε 74,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά μέσο όρο, ενώ το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 74,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.