Η «Noble Energy» Αναλαμβάνει την Μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Κύπρο από το Οικόπεδο «12»

Η «Noble Energy» Αναλαμβάνει την Μεταφορά Φυσικού Αερίου στην Κύπρο από το Οικόπεδο «12»
energia.gr
Δευ, 18 Απριλίου 2011 - 08:52
Η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy» δεσμεύθηκε να μεταφέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο από το οικόπεδο «12», το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Την πληροφορία μετέδωσε η τηλεόραση του ημικρατικού Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, προσθέτοντας ότι, με βάση τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν εντός του 2011 και παράλληλα θα γίνουν οι πρώτες δύο γεωτρήσεις

Η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy» δεσμεύθηκε να μεταφέρει στην Κύπρο φυσικό αέριο από το οικόπεδο «12», το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Την πληροφορία μετέδωσε η τηλεόραση του ημικρατικού Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, προσθέτοντας ότι, με βάση τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας, οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να αρχίσουν εντός του 2011 και παράλληλα θα γίνουν οι πρώτες δύο γεωτρήσεις. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται κι από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, κ. Σόλωνα Κασίνη, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις της εταιρείας συνιστούν μεγάλη εξέλιξη στο θέμα της εισαγωγής του φυσικού αερίου ως πηγής ενέργειας στην Κύπρο.

Η «Noble Energy», στο πλαίσιο της πρότασής της, αναλαμβάνει τη διασωλήνωση 185 χιλιομέτρων, με τοποθέτηση αγωγού διαμέτρου 20 ιντσών, ηοποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει εντός του 2012, με ταυτόχρονη τοποθέτηση υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων. Επιπλέον, η πρόταση της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίου υγροποίησης του φυσικού αερίου για εξαγωγή και την κατασκευή τριών δεξαμενών αποθήκευσης.

Το κόστος κατασκευής και λειτουργίας θα επιβαρύνει την αμερικανική εταιρεία, ενώ τα κέρδη θα κατανέμονται, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξοδα της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών θα καταλήγει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στα όρια του οικοπέδου «12».