Οι Τελευταίες Εξελίξεις στην Αγορά Ενέργειας Όπως Αποτυπώθηκαν στην Εκδήλωση του ΙΕΝΕ (videos)

Οι Τελευταίες Εξελίξεις στην Αγορά Ενέργειας Όπως Αποτυπώθηκαν στην Εκδήλωση του ΙΕΝΕ (videos)
energia.gr
Παρ, 22 Απριλίου 2011 - 14:29
Το Energia.gr παρουσιάζει τις ομιλίες από την πρόσφατη εκδήλωση του ΙΕΝΕ στην Αθήνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό του να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους ενεργειακούς τομείς, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μέχρι τον ηλεκτρισμό, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και τις ΑΠΕ. Επιφανή στελέχη της εγχώριας αγοράς ενέργειας μίλησαν για τα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν το μέλλον του κλάδου, καθώς και την πορεία της οικονομίας μας εν γένει.

Το Energia. gr παρουσιάζει τις ομιλίες από την πρόσφατη εκδήλωση του ΙΕΝΕ στην Αθήνα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό του να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους ενεργειακούς τομείς, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μέχρι τον ηλεκτρισμό, τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και τις ΑΠΕ. Επιφανή στελέχη της εγχώριας αγοράς ενέργειας μίλησαν για τα σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν το μέλλον του κλάδου, καθώς και την πορεία της οικονομίας μας εν γένει.

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γ. Δεσύπρης ανέφερε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ότι η επίτευξη του στόχου για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20 % στο ενεργειακό ισοζύγιο «περνά» μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, που θα επιτρέψει την απορρόφηση της ενέργειας από ΑΠΕ που θα παράγεται στα νησιά, αλλά και την αντικατάσταση των πετρελαϊκών σταθμών από τους οποίους τροφοδοτούνται σήμερα.

IENE 2011 - Ιωάννης Δεσύπρης from Iene on Vimeo.

 

 

Στα 10-15 δισ. δολ. υπολόγισε τα καθαρά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου τα επόμενα 10-15 χρόνια από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης. Όσον αφορά τιςΑΠΕ, ο κ. Μανιάτης δήλωσε με έμφαση ότι ιδίως μετά τα γεγονότα στην Ιαπωνία, η ανάπτυξή τους αποτελείμονόδρομοκαι όχι επιλογή ή πολυτέλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ.

ΙΕΝΕ 2011 - Γιάννης Μανιάτης from Iene on Vimeo.

 


Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης ανέφερε ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για ανάκαμψη της αγοράς φυσικού αερίου καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 8 % σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ, ύστερα από διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές της, πέτυχε καλύτερες τιμές αγοράς του αερίου και σκοπεύει να μετακυλίσει το όφελος στους πελάτες της.

ΙΕΝΕ 2011 - Χάρης Σαχίνης from Iene on Vimeo.

 


Ο Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, έκανε λόγο για την οικολογική τραπεζική και τις δυνατότητες που υπάρχουν για εξαγωγή των πράσινων τραπεζικών προϊόντων και στο εξωτερικό.

ΙΕΝΕ 2011 - Ανδρέας Αθανασόπουλος from Iene on Vimeo.

 


Ο κ. Κώστας Κουκλέλης, Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) παρουσίασε τις θέσεις των μεγάλων καταναλωτών σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική αγορά ενέργειας.

ΙΕΝΕ 2011 - Κουκλέκης from Iene on Vimeo.

 


Η ομιλία του Διευθυντή του Ε3Μ-Lab, ΕΜΠ και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ Καθηγ. Παντελή Κάπρου, εστιάστηκε στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται η τιμή του ηλεκτρισμού σήμερα και πως η μέθοδος αυτή καταλήγει τελικά σε στρέβλωση της αγοράς.

ΙΕΝΕ 2011 - Παντελής Κάπρος from Iene on Vimeo.

 


Ο κ. Δημήτριος Γεωργαντώνης, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), αναφέρθηκε στα εμπόδια που συναντά η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στην ανάγκη που υπάρχει για εξορθολογισμό της.

ΙΕΝΕ 2011 - Δημήτρης Γεωργαντώνης from Iene on Vimeo.

 

Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κ. Ν. Σταμπολής, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στο κοινό και στα μέλη του Ινστιτούτου τα συμπεράσματα της μελέτης του ΙΕΝΕ με τίτλο «S.E. Europe Energy Outlook».

Untitled from Iene on Vimeo.

Τέλος, τα συμπεράσματα της εκδήλωσης, όπως αποτυπώθηκαν από τον κ. Ιωάννη Χατζηβασηλειάδη, Γενικό Γραμματέα του ΙΕΝΕ και τον κ. Θωμά Λαμνίδη, Δικηγόρο (KLC Law Firm) και Μέλος της Δ.Ε. του ΙΕΝΕ.

ΙΕΝΕ 2011 - Θωμάς Λαμνίδης - Γιάννης Χατζηβασιλειάδης from Iene on Vimeo.