«Εάν θέλετε πετρέλαιο από εμάς, τότε πρέπει να ασκήσετε μεγαλύτερη πίεση προς το Ιράν». Αυτό ήταν το μήνυμα που είχαν στείλει, την άνοιξη του 2009, Σαουδάραβες διπλωμάτες προς τους Κινέζους συναδέλφους τους, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός Γάλλου αξωματούχου, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μέσω των Wikileaks.

«Εάν θέλετε πετρέλαιο από εμάς, τότε πρέπει να ασκήσετε μεγαλύτερη πίεση προς το Ιράν». Αυτό ήταν το μήνυμα που είχαν στείλει, την άνοιξη του 2009, Σαουδάραβες διπλωμάτες προς τους Κινέζους συναδέλφους τους, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός Γάλλου αξωματούχου, η οποία ήρθε στην επιφάνεια μέσω των Wikileaks. Ολα, μάλιστα, δείχνουν ότι δεν επρόκειτο για κάτι τυχαίο, αλλά για οργανωμένο σχέδιο που το Ριάντ είχε επεξεργαστεί από κοινού με την Ουάσινγκτον με στόχο να περιοριστεί η επιρροή και τα διπλωματικά στηρίγματα της Τεχεράνης.

Σύμφωνα, άλλωστε, με την ίδια πηγή, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οι Αμερικανοί είχαν πει στον υπουργό Πετρελαίου της Σ. Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, ότι η αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου προς την Κίνα «θα είχε και μια παράπλευρη ευχάριστη συνέπεια, δηλαδή τον περιορισμό της εξάρτησης της Κίνας από το Ιράν. Φαίνεται δε ότι στο «κόλπο» ήταν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου, σύμμαχοι των ΗΠΑ και ανταγωνιστές των Ιρανών.

Πέτυχαν;
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι το κατά πόσο αυτές οι κινήσεις πέτυχαν τον στόχο τους, κάτι που μάλλον δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -του οποίου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος, με δικαίωμα βέτο- αν και ασχολείται συστηματικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δεν έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει καμία κύρωση σε βάρος της που να αφορά τον ενεργειακό κλάδο. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. πιέζουν έντονα προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ήδη έχουν λάβει σχετικά μέτρα μονομερώς.

Παράλληλα δε, οι Κινέζοι συνεχίζουν τις επενδύσεις τους στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, αν και φροντίζουν να τηρούν χαμηλό προφίλ, φροντίζοντας επίσης να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην πληγούν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ηδη, από το 2009, η κρατική China National Petroleum Corp έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την αντίστοιχη ιρανική Iranian Oil Co, που προβλέπει ότι οι Κινέζοι θα καταβάλλουν το 90% του κόστους για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος που βρίσκεται στο νότιο Αζεντεγκάν (το οποίο υπολογιζόταν σε 2,5 δισ. δολάρια), με αντάλλαγμα την απόκτηση του 70% επί των δικαιωμάτων που το συνοδεύουν.

Επιμένουν...
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ούτε το γεγονός ότι οι κινεζικές εταιρείες είχαν εντυπωσιακή παρουσία στην έκθεση πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη τον περασμένο μήνα, με 166 επίσημες συμμετοχές. Παρ' όλα αυτά, ΗΠΑ και Σ. Αραβία δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους -η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Οι σουνίτες Σαουδάραβες σεΐχηδες, για παράδειγμα, ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την ενίσχυση των σιϊτών μουλάδων του Ιράν και την προσπάθειά τους να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην περιοχή. Και γι' αυτό, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τον περιορίσουν.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")