Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έφτασε μέχρι το 10% τις τελευταίες 3 ημέρες, τη στιγμή που οι αναλυτές κάνουν λόγο για απειλή προς την οικονομική ανάπτυξη από την ακριβή ενέργεια. Αφορμή για την αποκλιμάκωση των τιμών υπήρξε περιέργως ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έφτασε μέχρι το 10% τις τελευταίες 3 ημέρες, τη στιγμή που οι αναλυτές κάνουν λόγο για απειλή προς την οικονομική ανάπτυξη από την ακριβή ενέργεια.

Αφορμή για την αποκλιμάκωση των τιμών υπήρξε περιέργως ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αυτομάτως, το σύνθημα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές ήταν για πώληση των εμπορευμάτων, καθώς αντίστοιχες μειώσεις παρατηρούνται και σε άλλες πρώτες ύλες. Όσον αφορά το πετρέλαιο πάντως, υπάρχει μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν την τιμή.

Καταρχήν, όπως υποστηρίζει η Bernstein Research, η τιμή των 125 δολαρίων ανά βαρέλι δεν εκπροσώπευε το επίπεδο της υπερβάλλουσας παραγωγικής δυνατότητας που είναι διαθέσιμη σήμερα. Παρά τις επικρίσεις και τις διαφορετικές θεωρίες, η γενική ομοφωνία είναι ότι η Σαουδική Αραβία συνεχίζει να διαθέτει αξιόλογη ανεκμετάλλευτη παραγωγή και αυτό έχει σημασία. Επιπλέον, οι έμποροι διαπιστώνουν ότι η τιμή του αργού δεν μπορεί να αυξηθεί άλλο, καθώς έχουν εξαντληθεί τα επιχειρήματα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουν να πωλούν.

Ακόμη μια διαπίστωση είναι ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει αποτελματωθεί, δίχως να υπάρχει κάποιο ορατό αποτέλεσμα στον ορίζοντα. Η πετρελαϊκή βιομηχανία ήδη έχει προσαρμοστεί στην απόσυρση της δικής της παραγωγής και συνεχίζει τη λειτουργία της. Παράλληλα με όλα αυτά, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και αλλού δεν θεωρείται προς το παρόν ικανή να επηρεάσει παραγωγούς-κλειδιά, όπως η Σαουδική Αραβία. Είναι φανερό πλέον ότι το βασίλειο αντέχει στις πιέσεις.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το αργό ποικιλίας Brent εμπορευόταν έναντι 110 δολαρίων ανά βαρέλι και το αμερικανικό WTI έναντι 99,8 δολαρίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Brent είχε φτάσει ακόμα και στα 105 δολάρια.