Επίθεση σε συνδικαλιστές αλλά και σε όσους τον κατηγορούν ότι προετοίµαζε υπογείως µε τον Ντοµινίκ - Στρος Καν την υπαγωγή της χώρας µας στο ΔΝΤ εξαπέλυσε χθες από το βήµα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Χρησιµοποιώντας σε µεγάλο βαθµό προσωπικό τόνο και σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Γιώργου Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και την εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας, τόνισε ότι η απόφαση είναιειληµµένη και προς «όφελος της χώρας, του καταναλωτή και την απεξάρτησή µας από το πετρέλαιο»
Επίθεση σε συνδικαλιστές αλλά και σε όσους τον κατηγορούν ότι προετοίµαζε υπογείως µε τον Ντοµινίκ - Στρος Καν την υπαγωγή της χώρας µας στο ΔΝΤ εξαπέλυσε χθες από το βήµα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου.

Χρησιµοποιώντας σε µεγάλο βαθµό προσωπικό τόνο και σε έντονο ύφος ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των Γιώργου Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και την εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας, τόνισε ότι η απόφαση είναιειληµµένη και προς «όφελος της χώρας, του καταναλωτή και την απεξάρτησή µας από το πετρέλαιο». Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στους συνδικαλιστές ο Γιώργος Παπανδρέου επισηµαίνοντας ότι το κράτος θα κρατήσει σηµαντικό µερίδιο στις στρατηγικής σηµασίας ΔΕΚΟ, ωστόσο «η παρουσία επενδυτών θα διασφαλίσει ότι τα κόµµατα δεν διαχειρίζονται πελατειακά µετην πρόσληψη των ηµετέρων».

«Αυτό θέλω να τελειώσει µια και καλή. Καλώ το συνδικαλιστικό κίνηµα της ΔΕΗ να στηρίξει αυτό το πλαίσιο της επιλογής µας που αναβαθµίζει την επιχείρηση στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο Πρωθυπουργός. Και έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι «δεν απεµπολείται ο δηµόσιος χαρακτήρας και ο ρόλος του κράτους αλλά οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αγγίξουν τα 16,5 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2010-2020 και θα δηµιουργήσουν στην πορεία τους 100.000 νέες θέσεις εργασίας».

Την ίδια στιγµή αντέκρουσε την άποψη του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι µέλη της κυβέρνησης διαφωνούν µε την πώληση του 17% τηςΔΕΗ λέγοντας ότι «στο Υπουργικό Συµβούλιο, όχι µόνο επιτρέπω, αλλά απαιτώ από τους υπουργούς να εκφράζουν τη γνώµη τους, να διαµορφώνουµε κοινή προσέγγιση και να λαµβάνουµε αποφάσεις».

Κι όταν επικρίθηκε από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστήριξε πως «η εκποίηση της δηµόσιας περιουσίας είναι πιο οδυνηρή από το Μνηµόνιο» και ότι «η κυβέρνηση έχει µετατραπεί σε µεσιτικό γραφείο, είναι οι χειρότεροι ατζέντηδες, και ξεπουλά φως, νερό, τηλέφωνο και οικόπεδα µε δόσεις», ο Πρωθυπουργός απάντησε σε οξύτατο τόνο:

«Πετάτε πολιτικές πέτρες στις προσπάθειες της κυβέρνησης… Περνάµε καθηµερινά µαρτύριο. Τιµή και ευθύνη έχουµε για να ορθοποδήσει ο τόπος… Τη δικιά µου οργή και αγανάκτηση για το που κατάντησε η Ελλάδα τη µετατρέπω σε έργο. Δεν πιστεύω σε συνωµοσίες αλλά ότι είχαµε συγκρούσεις µεγάλων συµφερόντων. Σήµερα µικρές ή κατεστηµένες ολιγαρχίες είναι λογικό να αντιδράσουν γιατί βλέπουν ότι φεύγει η γη κάτω από τα πόδια τους. Νόµιζαν πως ήταν υπεράνω των νόµων, πάνω από τον υπουργό. Θαβάλουµε τάξη σ’ αυτή τη χώρα».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου, ανεβάζοντας ακόµη περισσότερο το θερµόµετρο της αντιπαράθεσης µε τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε σε ιδιαίτερα προσωπικό ύφος: «Μη χάσουµε χρόνο και φαιά ουσία. Ο κάθε σκεπτόµενος Ελληνας ξέρει ότι ο τόπος χρειάζεται δουλειά. Είµαι περήφανος γι’ αυτό».

Νωρίτερα, ακολουθώντας και ο ίδιος υψηλούς τόνους, ο κ. Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε αναξιόπιστο τον Πρωθυπουργό, είπε πως «ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό όπως αποκαλύφθηκε από τη συνέντευξη του Ντοµινίκ-Στρος Καν» και ότι «πορεύεται αγκαζέ µε τον Καρατζαφέρη και τον Μητσοτάκη».

«Εγώ είµαι παραµυθάς, κύριε Πρωθυπουργέ ή ο Στρος Καν; Αντί τότε να πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, καλέσατε τους πολιτικούς αρχηγούς και µας µιλάγατε για τη διαφθορά… Τα κάνατεπλακάκια µε τον Καραµανλή και γι’ αυτό ο τέως πρωθυπουργός δεν µιλάει… Μέλη του στενού σας οικογενειακού περιβάλλοντος έχουνθεσµικό ρόλο στις διαπραγµατεύσεις για την εκποίηση της δηµόσιαςπεριουσίας.

Κάντε τους υπουργούς για να µπορούµε να τους ελέγχουµε. Είστε η πιο δεξιά και χειραγωγούµενηκυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και µετά», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν άµεση: «Παλέψαµε και δώσαµε µάχη για να βρεθούν τα χρήµατα. Το ότι εγώ ήµουν σ’ επαφήµε τον κ. Στρος Καν και µε τους ηγέτες της Ευρπωαϊκής Ενωσης δεν είναι καµία ανακάλυψη, αλλά δικιά µου δηµόσια δήλωση από την αρχή κύριε Τσίπρα. Προτείνετε να µην του είχα µιλήσει; Να κλεινόµουν στο Καστρί ή στου Μαξίµου όπως είχε κάνει κάποιος άλλος µε το κεφάλι στην άµµο;».

Ο κ. Γ. Παπανδρέου υπενθύµισε ότι σε δύο συνεντεύξεις του τον Δεκέµβριο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2010 είχε ανακοινώσει τις επαφές του µε τον επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Δεν το κρύψαµε. Δεν ζητήσαµε την υπαγωγή µας στο ΔΝΤ αλλά την αρωγή του σε τεχνική βοήθεια. Το βάρος του χρέους και του ελλείµµατος από την προηγούµενη κυβέρνηση ήταν τεράστιο. Φέραµε τα πάνω κάτω. Εγώο ίδιος έκανα δύο φορές τον γύρο του κόσµου σε χιλιόµετρα για να φθάσουµε από το µηδέν στα 110 δισεκατοµµύρια ευρώ. Μιλήσαµε µε τους πάντες. Σήµερα όλοι µιλάνε εκ του ασφαλούς και λένε όποια αθλιότητα και πως όλα ήταν προαποφασισµένα».

Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιοι είµαστε...

Σκληρή επίθεση – και σε προσωπικό επίπεδο – έκανε ο Γ. παπανδρέου στον άλ. τσίπρα, κατηγορώντας τον για υιοθέτηση αθλιοτήτων: «∆ηλώσατε ότι δούλεψα βάσει σχεδίου για να κάνω τη δουλειά των άµερικάνων. Μου θυµίζετε τους πατριδοκάπηλουςπου έλεγαν τα ίδια για τον πατέρα µουότι ήταν πράκτορας των άµερικάνων.Και ο κ. Σαµαράς που έλεγεότι σχεδίαζα την υπαγωγήµας στο ∆Ντ και τους βουλευτές της Ν.∆. που κανείς δεν τους λέει να µαζευτούν.

∆εν ξέρω αν πρέπει να οργισθώ ή να γελάσωαπ’ όσα λέτε κ. τσίπρα. τα πρώτα χρόνια µετά τη δικτατορία η ∆εξιά διέρρεε ότι ήµουν αξιωµατικός του αµερικανικού στρατού και υπηρέτησα στο Βιετνάµ. Μου το είπε ένας ταξιτζής και ενώ φορούσα το χακί επειδή υπηρετούσα στον εβρο. Για νατον πείσω έπρεπε να τουδείξω την ταυτότητά µου. την προσωπική µου λάσπη και αποδόµηση την έχω ξαναζήσει. ∆εν πρόκειται να το βάλω κάτω και θα δώσω τη µάχη για να πορευτούµε χωρίς εξαρτήσεις και επιτηρήσεις. Σήµερα µετά από 30 χρόνια στον δηµόσιο βίο δεν χρειάζεται να βγάζω την ταυτότητά µου. ποιος είµαι το ξέρει οελληνικός λαός. παραµένουν όµως πολλά ερωτηµατικά για τη δικιά σαςπορεία κ. τσίπρα εάν συνεχίσετε µ’ αυτές τις αθλιότητες...».

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 7-8/05/2011)