Έχοντας αυξηθεί κατά 7 με 8 δολ. από τον Απρίλιο, η τιμή του Brent και του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωσε κατακόρυφη κάμψη την εβδομάδα πριν την 6η Μαΐου, πέφτοντας κατά 16 δολ. το βαρέλι, φτάνοντας στα 109,13 και 97,18 αντίστοιχα, μετά από μία μεγάλη διατάραξη των τιμών των εμπορευμάτων, σημειώνει η νέα Έκθεση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, που δημοσιοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Προβλέπει, ωστόσο, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2011 θα περιοριστεί λόγω των επίμονα υψηλών τιμών

Έχοντας αυξηθεί κατά 7 με 8 δολ. από τον Απρίλιο, η τιμή του Brent και του αμερικανικού αργού ( WTI) σημείωσε κατακόρυφη κάμψη την εβδομάδα πριν την 6η Μαΐου, πέφτοντας κατά 16 δολ. το βαρέλι, φτάνοντας στα 109,13 και 97,18 αντίστοιχα, μετά από μία μεγάλη διατάραξη των τιμών των εμπορευμάτων, σημειώνει η νέα Έκθεση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, που δημοσιοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Προβλέπει, ωστόσο, ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2011 θα περιοριστεί λόγω των επίμονα υψηλών τιμών, αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που κάνουν λόγο για οικονομική επιβράδυνση των αναπτυγμένων οικονομιών.

Μετά την πτώση των αρχών του Μαΐου, οι τιμές σημείωσαν μερική ανάκαμψη, με συνέπεια το Brent να βρίσκεται στα 115 δολ. και στα 101 δολ. το βαρέλι την ώρα που συντασσόταν η νέα μηναία Έκθεση του ΙΕΑ.

Γενικότερα, η παγκόσμια ζήτηση, η οποία το 2010 έφτασε κατά μέσον όρο τα 87,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως (σημειώνοντας αύξηση 3,3% ή 2,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο έτους), προβλέπεται εφέτος να φτάσει τα 89,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα (αυξημένη κατά 1,5% ή 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι).

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, από την άλλη, σημείωσε κάμψη κατά 50 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τον Απρίλιο τα 87,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω της πτώσης παραγωγής του αργού στις χώρες του OPEC και των χαμηλότερων προμηθειών LNG κατά 0,26 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τη στιγμή που η εκτός OPEC παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι μεταβολές δεδομένων μετέβαλαν τις εκτιμήσεις για τον μέσο όρο της παραγωγής το 2010 κατά 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία πλέον ανέρχεται στα 52,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για το 2011 μεταβάλλονται προς τα κάτω κατά 0,1 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 53,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Έτσι, η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αργού αναμένεται να αγγίξει το 2011 τα 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή του OPEC, ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα Έκθεση του ΙΕΑ, συνέχισε την καθοδική της πορεία τον Απρίλιο, λόγω της παύσης της παραγωγής της Λιβύης εξαιτίας του εν εξελίξει εμφυλίου πολέμου. Η συνολική παραγωγή των χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ σημείωσε κάμψη τον Απρίλιο – σε σχέση με τον Μάρτιο - κατά 235 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 28,75 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο η πτώση υπολογίζεται στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC αυξάνεται κατά 800 χιλ. βαρέλια την ημέρα , σε σχέση με τα 29,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, φτάνοντας, το 3ο τρίμηνο, στα 30,1 εκατ. βαρέλια.

Τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν κατά 9,2 εκατ. βαρέλια, με συνέπεια να ανέρχονται στα 2.643 εκατ. βαρέλια, ποσότητα που ισοδυναμεί με 58,8 ημέρες κάλυψης τον Μάρτιο, λόγω της μείωσης αποθεμάτων που προεκλήθη εξαιτίας της εποχιακής συντήρησης εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα του Απριλίου, τα εμπορικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 29,9 εκατ. βαρέλια, ενώ τα βραχυπρόθεσμα κυμαινόμενα αποθέματα σημείωσαν μείωση.

Τέλος, η Έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές αργού υπολογίζονται τώρα σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 740 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το 2ο τρίμηνο του 2011, κυρίως λόγω μείωσης ροών τον Απρίλιο στην Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Η παγκόσμια παραγωγή κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στα 73,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο η διυλιστική παραγωγή ανήλθε στα 74,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν και αναμένεται να αυξηθεί τον Αύγουστο κατά άνω των 3,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο του Απριλίου.