Πάνω από 400.000 Νοικοκυριά Χρησιµοποιούν Σήµερα Φυσικό Αέριο

Πάνω από 400.000 Νοικοκυριά Χρησιµοποιούν Σήµερα Φυσικό Αέριο
του Προκόπη Γιόγιακα
Τετ, 25 Μαΐου 2011 - 12:47
«Οι µονοπωλιακές υποδοµές, όπως αυτές που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήµατος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) πρέπει να είναι υπό δηµόσιο έλεγχο», επισηµαίνει ο διευθύνων σύµβουλος του ΔΕΣΦΑ δρ Γιώργος Φ. Παπαρσένος. Οπως προσθέτει, «σήµερα περισσότερα από 400.000 νοικοκυριά χρησιµοποιούν φυσικό αέριο».
«Οι µονοπωλιακές υποδοµές, όπως αυτές που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήµατος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) πρέπει να είναι υπό δηµόσιο έλεγχο», επισηµαίνει ο διευθύνων σύµβουλος του ΔΕΣΦΑ δρ Γιώργος Φ. Παπαρσένος. Όπως προσθέτει, «σήµερα περισσότερα από 400.000
νοικοκυριά χρησιµοποιούν φυσικό αέριο».

Στον δρόµο της ιδιωτικοποίησης ο ΔΕΣΦΑ;

Μάλλον στον δρόµο µεγαλύτερης συµµετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων, εάν ληφθεί υπόψη η έµµεση παρουσία ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΣΦΑ, µέσω των ΕΛΠΕ.

Ποια είναι η προσωπική σας θέση;

Στη βάση του δηµόσιου συµφέροντος, η συνεργασία του δηµόσιου µε τον ιδιωτικό τοµέα µπορεί να δηµιουργήσει ευκαιρίες για εξαιρετικές συνέργειες.
Να διατηρήσει ή όχι τον έλεγχο το Δηµόσιο;

Το ΥΠΕΚΑ έχει τοποθετηθεί: ο ΔΕΣΦΑ τελεί πάντοτε υπό τον έλεγχο του Δηµοσίου.

Απελευθερωµένη η αγορά  του φυσικού αερίου;
Και βέβαια, από την άνοιξη του 2010! Αποτελεί επιτυχία της σηµερινής πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, που δηµιούργησε το πλαίσιο συνεργασίας της ΡΑΕ, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΠΑ και των ιδιωτών για την απελευθέρωση της αγοράς, µε αποτέλεσµα η χώρα να τροφοδοτηθεί µε φθηνότερο φυσικό αέριο µέσω του σταθµού υγροποιηµένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.

Ποιες είναι οι στρεβλώσεις;

Τα ζητήµατα που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης και τα οποία αναµένεται να αντιµετωπισθούν σύντοµα µε τη νέα έκδοση του σχετικού κώδικα, όπως η παροχή χρονικά διακοπτόµενων υπηρεσιών µεταφοράς, η απόδειξη για παράδοση ποσοτήτων φυσικού αερίου στα σηµεία εισόδου όταν δεσµεύονται αντίστοιχες ποσότητες από τους χρήστες.

Υπάρχει κίνδυνος παραποµπής της Ελλάδας για  το φυσικό αέριο;
Οχι, δεν υπάρχει.
Σε τι στάδιο βρίσκεται η  κατασκευή τού τµήµατος  του South Stream;

Ολοκληρώθηκε η µελέτη σκοπιµότητας και η προετοιµασία της περιβαλλοντικής εξέτασης του ελληνικού τµήµατος του έργου.
Ποια θα είναι τα οφέλη  για την Ελλάδα;

Βρισκόµαστε πολύ κοντά όλα τα µεγάλα υποψήφια έργα διαµετακόµισης αερίου της ΝΑ Ευρώπης (South Stream, IGI - Poseidon, TAP), να διέλθουν µέσω της Ελλάδας. Σε συνδυασµό και µε την αξιοποίηση του σταθµού υγροποιηµένου αερίου της Ρεβυθούσας, θα καταστήσουν την Ελλάδα κόµβο συγκέντρωσης και εµπορίου φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης.

Πότε θα είναι έτοιµος ο τερµατικός σταθµός φυσικού  αερίου στη Ρεβυθούσα;
Η αναβάθµισητου σταθµού αναµένεται στο τέλος του 2014.
10  Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο;

Και βέβαια φυσικό αέριο.
11  Πόσα νοικοκυριά  χρησιµοποιούν  σήµερα φυσικό αέριο;
Περισσότερα από 400 χιλιάδες.
12  Ποιες είναι οι προβλέψεις  για την επόµενη  πενταετία;

Αυξητικές, λόγω νέων συνδέσεων στις υφιστάµενες ΕΠΑ καθώς και νέων ΕΠΑ.

13  Η οικονοµική κρίση  φρενάρει τις αιτήσεις  για φυσικό αέριο;

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2010 έναντι του 2009, που ήταν το έτος µε τη µικρότερη κατανάλωση των τελευταίων ετών.

14  Ηλιακή ενέργεια ή φυσικό  αέριο;

Στις αµέσως προσεχείς δεκαετίες, το φυσικό αέριο θα λειτουργεί ως το καύσιµο µετάβασης από τα ρυπογόνα καύσιµα προς τις περιβαλλοντικά φιλικές µορφές ενέργειας.

15  Σε τι στάδιο βρίσκεται  το σχέδιο για την υπόγεια  αποθήκευση φυσικού  αερίου στα υπό εξάντληση  κοιτάσµατα πετρελαίου  στην Καβάλα;

Το υπουργείο Οικονοµικών όρισε τους συµβούλους για την παραχώρηση του υπόγειου δηµόσιου χώρου τού υπό εξάντληση κοιτάσµατος. Ο ΔΕΣΦΑ προετοιµάζεται να συµµετέχει στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στη χώρα.

16  ΔΕΣΦΑ: Κερδοφόρα  ή ζηµιογόνα επιχείρηση;

Κερδοφόρα δηµόσια επιχείρηση! Με αύξηση πάνω από 100% των προ φόρων κερδών για την περίοδο από 1/4/2010 έως 31/3/2011, περίοδο που περίπου συµπίπτει µε το πρώτο έτος της σηµερινής διοίκησης του ΔΕΣΦΑ. Αύξηση που προήλθε τόσο από την αύξηση των εσόδων, λόγω κυρίως της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, όσο και τη δραστική µείωση των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας.
17  Τα δίκτυα (ηλεκτρισµού - φυσικού αερίου)  πρέπει ή όχι να βρίσκονται  υπό δηµόσιο έλεγχο;
Οι µονοπωλιακές υποδοµές, όπως αυτές που διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ, πρέπει να είναι υπό δηµόσιο έλεγχο παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες ισότιµα και χωρίς διακρίσεις προς όλους του χρήστες των υποδοµών.

18  Ποιο είναι το πλάνο  της εταιρείας;

Επιτάχυνση στην υλοποίηση όλων των έργων του ΔΕΣΦΑ για την έγκαιρη αξιοποίηση των αποτελεσµάτων των έργων και εν τέλει την ανάπτυξη της χώρας. Εντατικοποίηση της χρήσης της υφιστάµενης υποδοµής του ΔΕΣΦΑ.

19  Γιατί να επενδύσει κάποιος  στην ενέργεια;
Η ενέργεια θα έχει µαζί καθοριστικότερο ρόλο στο µέλλον. Οποιος ενδιαφέρεται για εξασφαλισµένα κέρδη πρέπει να εξετάσει την επένδυση στον ΔΕΣΦΑ και στα έργα του.

20  Πότε θα φθάσει  το φυσικό αέριο σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική  Μακεδονία και Ανατολική  Μακεδονία - Θράκη;

Το δίκτυο υψηλής πίεσης που αναπτύσσει και διαχειρίζεται ο ΔΕΣΦΑ είναι ήδη σε όλες τις αναφερόµενες περιοχές.

Σύντοµα αναµένεται η σύσταση νέων ΕΠΑ στις περιοχές αυτές από τη ΔΕΠΑ για να τροφοδοτηθούν νέοι οικιακοί και βιοµηχανικοί καταναλωτές µε φυσικό αέριο.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")

Διαβάστε ακόμα