Παλιός γνώριµος του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας και του Πρωθυπουργού είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαµπρινίδης, τον διορισµό του οποίου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών δέχθηκαν µε ανακούφιση πολλοί διπλωµατικοί υπάλληλοι.
Και αυτό διότι ο µέχρι χθες επικεφαλής της ευρωοµάδας του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει µακρά θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών. Κατάτην περίοδο 1994-96 ήταν ειδικός σύµβουλος του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, το 1996 διετέλεσε διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου, την περίοδο 1996-1999 θήτευσε στηθέση του γενικού γραµµατέα του ΥΠΕΞ για τον Απόδηµο Ελληνισµό, ενώ από το 1999 ώς το 2004 (όταν και εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ) διετέλεσε πρέσβης εκ προσωπικοτήτων.
Ο Στ. Λαµπρινίδης έχει στενές σχέσεις που κρατούν από πολύ παλιά µε την οικογένεια Παπανδρέου. Φοίτησε µάλιστα στο Κολέγιο Αµχερστ – όπως και ο Πρωθυπουργός – και αργότερα στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου του Γέιλ. Στενός συνοµιλητής του Γιώργου Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια, έχει θητεύσει επιτυχώς ως ευρωβουλευτής, ενώ ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου (από τον Νοέµβριο του 2009) είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των διεθνών σχέσεων. Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν µάλιστα ότι µέσω των στενών σχέσεων µε τον νέο ένοικο του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου θα έχει απόλυτο έλεγχο στην εξωτερική πολιτική – που είναι και η αδυναµία του. ∆εν αποτελεί µυστικό πάντως ότι ο νέος ΥΠΕΞ έχει πολλές διεθνείς επαφές όχι µόνο στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ουάσιγκτον, όπου µάλιστα είχε εργαστεί ως δικηγόρος µέχρι το 1993. Με αυτήν την ιδιότητα, άλλωστε, είχε συµµετάσχει στη νοµική οµάδα της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για την υπόθεση των ασφαλιστικών µέτρων της Κοµισιόν εναντίον της Ελλάδας για το εµπάργκο εναντίον των Σκοπίων, υπό τον Γιάννο Κρανιδιώτη, υπόθεση την οποία κέρδισε η Ελλάδα.
∆ιπλωµάτες έλεγαν χθες ότι ο νέος ΥΠΕΞ γνωρίζει τα θέµατα, ενώ δεν έκρυβαν πως δέχθηκαν µε ανακούφιση το γεγονός ότι δεν ανέλαβε τη θέση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κι αυτό όχι µόνο λόγω των µεγάλων περικοπών που υπέστησαν στα εισοδήµατά τους αλλά εξαιτίας πρόσφατων δηλώσεών του ότι είναι... άχρηστες οι ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό. Οσο για τον ∆ηµήτρη ∆ρούτσα ο οποίος, παρ’ ότι τα πήγε καλά στο ΥΠΕΞ, φαίνεται να «πλήρωσε» τη στενή του σχέση µε τον Γ. Παπανδρέου και τη γενικότερη αντίδραση εναντίον των εξωκοινοβουλευτικών συνοµιλητών του Πρωθυπουργού που είχαν υπουργοποιηθεί, θα πάρει τη θέση του Σταύρου Λαµπρινίδη. Ετσι, ο µέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρισκόταν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2009, ως πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο, αναλαµβάνει πια καθήκοντα ευρωβουλευτή.
∆ύο είναι τα κρίσιµα θέµατα που έχει να αντιµετωπίσει ο νέος υπουργός Εξωτερικών. Το ένα είναι εσωτερικό και αφορά το σύνολο των διπλωµατικών υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται απέναντι από την πολιτική ηγεσία λόγω των µεγάλων περικοπών στα εισοδήµατά τους (φθάνουν ώς και 40%) και της κατάργησης ή υπολειτουργίας πολλών Αρχών του εξωτερικού. Το δεύτερο είναι εξωτερικό και – πέρα από το µεγάλο στοίχηµα της οικονοµίας που περνά και µέσα από το ΥΠΕΞ – αφορά το παζλ των σχέσεων µε την Τουρκία και των διερευνητικών επαφών, καθώς η κυβέρνηση έχει ορίσει ως χρονοδιάγραµµα για την επίτευξη προόδου στο Αιγαίο το αµέσως επόµενο διάστηµα, χωρίς, ωστόσο, κάτι τέτοιο να είναι σαφές, ούτε να έχει ξεκαθαριστεί ποια πορεία θα ακολουθήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, µε αποτέλεσµα η Αθήνα να κινδυνεύει να βρεθεί παγιδευµένη στον εν εξελίξει διάλογο.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")