Το περασμένο Σάββατο ο Αλέκος Παπαδόπουλος δέχτηκε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πρότεινε στον Θεσπρωτό πολιτικό να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις: «Βαγγέλη σ' ευχαριστώ αλλά δεν ενδιαφέρομαι» του απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος.

Το περασμένο Σάββατο ο Αλέκος Παπαδόπουλος δέχτηκε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος πρότεινε στον Θεσπρωτό πολιτικό να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του Ταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις: «Βαγγέλη σ' ευχαριστώ αλλά δεν ενδιαφέρομαι» του απάντησε ο κ. Παπαδόπουλος. Σε γενικές γραμμές, η άποψή του για τις αποκρατικοποιήσεις είναι ότι θα πρέπει να αφορούν το 100% με εξαίρεση ενδεχομένως κάποιους οργανισμούς δημόσιου χαρακτήρα που θα πρέπει να παραμείνει ένα ελάχιστο ποσοστό τους στο κράτος.

Αυτή πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούγεται το όνομα του κ. Παπαδόπουλου, καθώς είχε τεθεί στο τραπέζι ακόμα και για το ενδεχόμενο ανάληψης της πρωθυπουργίας σε περίπτωση παραίτησης του κ. Παπανδρέου και σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όπως φημολογείται.

Ο ίδιος κρατά αποστάσεις από τέτοια σενάρια και σε πρόσφατες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό επέμεινε ότι αν του ζητούσε ο πρωθυπουργός να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών θα αρνείτο. Επίσης, πιστεύει ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει προ πολλού και ότι στην Ελλάδα «πάσχουμε στην πολιτική αντίληψη των πραγμάτων».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει ότι «χρειάζεται πειθαρχημένη και συγκροτημένη ολιστική προσπάθεια αρκετών χρόνων», ενώ επισημαίνει παράλληλα τον κίνδυνο της χαλάρωσης των προσπαθειών. «Για να βγούμε από αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια πορεία που να μη θυμίζει τίποτε από τα παλιά», συμπεραίνει.

Βιογραφικά στοιχεία:

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι δικηγόρος.

Από το 1989 μέχρι το 2004 εκλέγεται βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΠΑΣΟΚ. Το 2004 εκλέγεται βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια Αθήνας, όπου και παραμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, οπότε και αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα.

Τον Οκτώβριο του 1993 ορκίστηκε Υφυπουργός Οικονομικών και από τον Φεβρουάριο του 1994 έγινε Υπουργός Οικονομικών. Δείχνοντας σταθερή προσήλωση στην προώθηση των απαραίτητων για την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, συνέδεσε τη θητεία του με την επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης της χώρας στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ίδρυσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το Εθνικό και τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και τη Σχολή του Υπουργείου Οικονομικών για την επιμόρφωση των υπαλλήλων σε νέα συστήματα διοίκησης. Επιπλέον, ανέπτυξε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολόγησης TAXIS, σύστησε τους Οικονομικούς Επιθεωρητές του Κράτους κ.α.

Από τον Σεπτέμβριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1999 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, προωθώντας μεταξύ άλλων το πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας «Καποδίστριας», συγκροτώντας τις 13 Περιφέρειες της χώρας ως αυτόνομες διοικητικές οντότητες και δημιουργώντας θεσμούς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Τον Απρίλιο του 2000 ορκίζεται Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και παραμένει έως τον Ιούνιο του 2002. Με σκοπό την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταθέτει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Υγεία για τον Πολίτη».

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει να επιδείξει έντονη κοινωνική και πολιτική παρουσία και δραστηριότητα: Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ-2) και Πρόεδρος του «Άρματος Θέσπιδος». Επίσης υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης. Διατέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ορθοδοξία, μέλος του τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΑΣΕ.

Είναι συγγραφέας των Βιβλίων «Άπειρος χώρα: Ο Αλβανικός εθνικισμός και ο οικουμενικός Ελληνισμός» (Εκδόσεις Λιβάνη, 1992) και «Τα βήματα του Έστερναχ. Η Ελλάδα μετά το 2010» (Εστία, 2008)

Είναι παντρεμένος με την Λίλιαν Χατζοπούλου και έχουν ένα γιο και μια κόρη.