Ο Ζου Γκόνγκσαν είναι ένας από τους Κινέζους επιχειρηματίες που αναδείχτηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες, στα πλαίσια του νέου οικονομικού συστήματος που δημιουργήθηκε στη χώρα αυτή. Η εταιρεία του, GCL-Poly, είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πολυσιλικόνης της Κίνας, δηλαδή του βασικού υλικού κατασκευής για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Επίσης, δραστηριοποιείται και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ο Ζου Γκόνγκσαν είναι ένας από τους Κινέζους επιχειρηματίες που αναδείχτηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες, στα πλαίσια του νέου οικονομικού συστήματος που δημιουργήθηκε στη χώρα αυτή. Η εταιρεία του, GCL- Poly, είναι πλέον ο μεγαλύτερος παραγωγός πολυσιλικόνης της Κίνας, δηλαδή του βασικού υλικού κατασκευής για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Επίσης, δραστηριοποιείται και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Η στρατηγική του ίδιου και του ομίλου του είναι να μην δημοσιεύουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και την τακτική που ακολουθείται. Άλλωστε, ο κ. Γκόνγκσαν, 53 ετών, είναι ένας μετριοπαθής άνθρωπος που δεν επιθυμεί τη δημοσιότητα και κρατά επίτηδες ένα χαμηλό προφίλ, ώστε να μην «μπαίνει στο μάτι» του Κόμματος.

Παρά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια της προσωπικής του περιουσίας, ο Γκόνγκσαν προτιμά να αποφεύγει τις εκδηλώσεις πολυτέλειας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εταιρικό επίπεδο, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων στελεχών του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι φοβούνται τις αντιδράσεις από το Κόμμα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC, ανέφερε ότι ο πλούτος του είναι χρήσιμος όχι για τον ίδιο, αλλά «για την κοινωνία», μια δήλωση που φανερώνει την ιδεολογία που οφείλει να έχει ένας Κινέζος μεγιστάνας στη σημερινή εποχή.

Στο επιχειρηματικό σκέλος, ο κ. Γκόνγκσαν εκμεταλλεύτηκε το 2008 την ραγδαία αύξηση της τιμής του πολυκρυσταλλικού πυριτίου και επένδυσε στην κατασκευή νέου εργοστασίου, με χρηματοδότηση 710 εκατ. δολαρίων από τις κρατικές τράπεζες. Μάλιστα, οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν το μένος των αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες κατηγορούν την κινεζική κυβέρνηση για αθέμιτη στήριξη των εγχώριων ομίλων. Η πραγματικότητα είναι πάντως, ότι η Κίνα σήμερα παράγει το 25% της πολυσιλικόνης παγκοσμίως και ελέγχει περίπου τη μισή αγορά εξοπλισμού φωτοβολταϊκών.

 

«Ζηλεύουν», τονίζει ο κ. Γκόνγκσαν, αναφερόμενος στις δυτικές εταιρείες, «διότι κατάφερα σε λίγα χρόνια ότι εκείνοι σε πολύ περισσότερα».