Σφοδρή «σύγκρουση» ανάμεσα στους ηλεκτροπαραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές και τους ηλεκτροπαραγωγούς από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) έχει ξεσπάσει με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στο ενεργειακό νομοσχέδιο, η οποία εξομοιώνει τις ΑΠΕ με τη συμπαραγωγή ανεξαρτήτως ισχύος, όσον αφορά την προτεραιότητα ένταξης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα και την παροχή εγγυημένων τιμών

Σφοδρή «σύγκρουση» ανάμεσα στους ηλεκτροπαραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές και τους ηλεκτροπαραγωγούς από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) έχει ξεσπάσει με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας στο ενεργειακό νομοσχέδιο, η οποία εξομοιώνει τις ΑΠΕ με τη συμπαραγωγή ανεξαρτήτως ισχύος, όσον αφορά την προτεραιότητα ένταξης της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα και την παροχή εγγυημένων τιμών.

Οι μονάδες συμπαραγωγής χρησιμοποιούν ως καύσιμο φυσικό αέριο. Οι παραγωγοί από ΑΠΕ υποστηρίζουν ότι η δημιουργείται δυσανάλογη επιβάρυνση στο σύστημα, γύρω στα 50 εκατ. ευρώ, προκαλώντας τη παραπλανητική εντύπωση στους καταναλωτές ότι η αύξηση οφείλεται στις ΑΠΕ.

Επίσης αναφέρουν ότι η πλήρης εξομοίωση ανεξαρτήτως δυναμικότητας δεν επιβάλλεται από ευρωπαϊκή οδηγία, καθώς οι κοινοτικοί κανονισμοί αφήνουν περιθώρια ως προς τους χειρισμούς. Μία μονάδα στην Ελλάδα, αυτή της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» είναι ΣΗΘΥΑ και έχει ισχύ άνω των 35 MW. Οι συμπαραγωγοί αντικρούουν τα επιχειρήματα παραθέτοντας την οδηγία 2004/08/ΕΚ, που εξομοιώνει πλήρως τη συμπαραγωγή ανεξαρτήτως μεγέθους με τις ΑΠΕ και υποστηρίζουν ότι αν η Ελλάδα δεν υιοθετήσει την οδηγία κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωναν πως η τροπολογία που κατατέθηκε εδράζεται σε σχετικές γνωμοδοτήσεις της ΡΑΕ και του νομικού συμβουλίου του κράτους και ότι είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή οδηγία.

(Ημερησία, 28/7/2011)