Να ξαναβάλει σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της στο διυλιστήριο του Μπουργκάς "σαν να μην υπάρχει αναίρεση των σχετικών αδειών", παρότρυνε σήμερα τη Lukoil ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Βουλγαρίας Βάνιο Τάνοφ.
Να ξαναβάλει σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της στο διυλιστήριο του Μπουργκάς "σαν να μην υπάρχει αναίρεση των σχετικών αδειών", παρότρυνε σήμερα τη Lukoil ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Βουλγαρίας Βάνιο Τάνοφ.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Τάνοφ ερμηνεύτηκαν από τους Βούλγαρους αναλυτές ως "στροφή 180 μοιρών" του επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, αφού χθες είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση σε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Σόφιας που "πάγωνε" την εφαρμογή της απόφασης για αναίρεση της άδειας λειτουργίας των κεντρικών αποθηκών, αλλά και του τερματικού φορτοεκφόρτωσης αργού πετρελαίου του μοναδικού διυλιστηρίου της Βουλγαρίας Lukoil Neftochim, στο Μπουργκάς.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Τάνοφ κάλεσε τη διοίκηση του διυλιστηρίου, "να ξαναπιάσει δουλειά" και να ξεκινήσει άμεσα τη φόρτωση τριάντα χιλιάδων τόνων βιομηχανικού πετρελαίου σε τάνκερ με σημαία της Μάλτας.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού ΒΝΤ στο Μπουργκάς Βεσελίν Γκριγκόροφ, αμέσως μετά τον απόπλου του μαλτέζικου τάνκερ αναμένεται να αρχίσει η εκφόρτωση αργού πετρελαίου από άλλο πετρελαιοφόρο, που περίμενε στον κόλπο του Μπουργκάς, την έκβαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΝΤ, για την επιτήρηση της κυκλοφορίας της πρώτης ύλης και των έτοιμων καυσίμων εντός και εκτός της μεγάλης μονάδας "έχει επιστρατευτεί ολόκληρη στρατιά τελωνειακών", οι οποίοι στέλνουν τα δεδομένα μέσω διαδικτύου στην κεντρική διεύθυνση στη Σόφια.

Οι Βούλγαροι αναλυτές θεωρούν πως αυτή η διαδικασία πιθανώς προδιαγράφει τη "χρυσή τομή", που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές έως την οριστική επίλυση της διένεξης με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του εξοπλισμού καταμέτρησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης, σε πραγματικό χρόνο, των δεδομένων για την κίνηση των υγρών καυσίμων του Neftochim.

Στο μεταξύ, για νέα "μαύρα σύννεφα" πάνω από το έργο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε κάνουν λόγο οι Βούλγαροι αναλυτές, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", στο οποίο αρμόδια πηγή της Atomstroyexport αναφέρει ότι η ανάδοχος ρωσική εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να εγκαταλείψει το σχέδιο το ερχόμενο φθινόπωρο.

"Η Atomstroyexport δεν πιστεύει ότι ο εποικοδομητικός διάλογος με τους Βούλγαρους εταίρους είναι εφικτός.
Η δυσπιστία της εταιρίας φτάνει, μάλιστα, σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει ένα έργο πολλών δισεκατομμυρίων", σχολιάζει η ρωσική εφημερίδα.