Αίσθηση προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard and Poor’s σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, με το αιτιολογικό ότι η πολιτική κρίση για το δημόσιο χρέος της χώρας αποτέλεσε πλήγμα και δημιουργεί αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Αρκετοί ήταν οι οικονομολόγοι που κατηγόρησαν τον οίκο αξιολόγησης, ενώ άλλοι τον εξήραν, λέγοντας ότι η πράξη του θα αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου για την κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την Standard and Poors σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, με το αιτιολογικό ότι η πολιτική κρίση για το δημόσιο χρέος της χώρας αποτέλεσε πλήγμα και δημιουργεί αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Αρκετοί ήταν οι οικονομολόγοι που κατηγόρησαν τον οίκο αξιολόγησης, ενώ άλλοι τον εξήραν, λέγοντας ότι η πράξη του θα αποτελέσει καμπανάκι κινδύνου για την κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η υποβάθμιση έγινε με βάση λανθασμένα οικονομικά στοιχεία, εκ μέρους της S& P, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το βέβαιο πάντως είναι ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ δεν έγινε για τις ίδιες αιτίες με την υποβάθμιση της δικιάς μας χώρας, αλλά για πολιτικούς λόγους καθαρά.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της S& P έπαιξε ο Ντέιβιντ Μπιρς, επικεφαλής του τμήματος βαθμολόγησης των κρατών της εταιρείας, ένας άνθρωπος που γνωρίζουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών διεθνώς. Ο κ. Μπιρς χαρακτήρισε την λήψη της σχετικής απόφασης ως «καθήκον»: «Λαμβάνουμε σοβαρά τις ευθύνες μας και αν στο τέλος της ανάλυσής μας, η επιτροπή της S& P κρίνει ότι υπάρχει κάπου μια βαθμολογία που είναι λάθος, τότε είναι καθήκον μας να λάβουμε την απόφαση αυτή», υπογράμμισε. Ο ίδιος είχε ήδη προειδοποιήσει στα τέλη Ιουλίου για μια πιθανή υποβάθμιση τον Αύγουστο, μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Όσον αφορά τα βιογραφικά του στοιχεία, σημειώνουμε ότι ο κ. Μπιρς είναι ένας βετεράνος της Wall Street, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Οικονομικών του Λονδίνου, το οποίο διατηρεί και υποτροφία με το όνομά του.