Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα περισσότερα μέταλλα και τις πρώτες ύλες χθες, χάρη στο θετικό κλίμα που επικράτησε. Μολονότι η αγορά της Ν. Υόρκης υπολειτουργούσε εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Αϊρίν, οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν μικρότερες από ό, τι υπολογιζόταν αρχικά, ενώ αισιοδοξία προκάλεσαν και τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα περισσότερα μέταλλα και τις πρώτες ύλες χθες, χάρη στο θετικό κλίμα που επικράτησε. Μολονότι η αγορά της Ν. Υόρκης υπολειτουργούσε εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Αϊρίν, οι ζημιές που σημειώθηκαν ήταν μικρότερες από ό, τι υπολογιζόταν αρχικά, ενώ αισιοδοξία προκάλεσαν και τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

Έτσι, πάνω από τα 87 δολ. το βαρέλι κινήθηκαν τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού πετρελαίου χθες, σημειώνοντας κέρδη 2,5%, ενώ οι περιορισμένες ζημίες από τον Αϊρίν δεν επηρέασαν σημαντικά τους αγωγούς και τα διυλιστήρια στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, το ίδιο γεγονός ώθησε ανοδικά τις τομές της βενζίνης, καθώς απομακρύνθηκε ο φόβος ελλείψεων το προσεχές διάστημα.

Επίσης, η αισιοδοξία των επενδυτών τους έκανε να απομακρυνθούν από τη σιγουριά του χρυσού, τιμή του οποίου υποχώρησε πάνω από 2%, κινούμενος στο επίπεδο των 1.775 δολ. η ουγκιά. Ανάλογη πορεία είχαν και τα προθεσμιακά συμβόλαια του χαλκού, η τιμή των οποίων μειώθηκε κατά -0,5%, μετά από 4 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις που απέφεραν κέρδη 3%.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για μειωμένη σοδιά στης ΗΠΑ επέφερε σημαντική άνοδο στις τιμές βασικών εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, η τιμή του καλαμποκιού ενισχύθηκε πάνω από τα 755 δολ./μπάσελ (μονάδα όγκου που αντιστοιχεί σε 35,238 λίτρα), διευρύνοντας πέραν του 20% τα κέρδη από την αρχή του έτους. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η χθεσινή άνοδος για σογιέλαιο (57,34 δολ./μπάσελ, +1,3%) και ρύζι (23,5 δολ./μπάσελ, +1,4%), με την τιμή του τελευταίου να έχει ενισχυθεί 23% το 2011.