Τα 5,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι ο στόχος του Ιράν όσον αφορά την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή ως το τέλος του 2015, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής πετρελαϊκής της χώρας, Ahmad Qalebani σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Irna. Ο Ahmad Qalebani πρόσθεσε ότι τα αποθέματα και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν παίζουν σημαντικό ρόλο στην θέση του εντός του OPEC, δήλωση που ερμηνεύεται ως προμήνυμα ανταγωνισμού και διενέξεων σχετικά με το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ

Τα 5,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι ο στόχος του Ιράν όσον αφορά την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή ως το τέλος του 2015, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής πετρελαϊκής της χώρας, Ahmad Qalebani σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο Irna. Ο Ahmad Qalebani πρόσθεσε ότι τα αποθέματα και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν παίζουν σημαντικό ρόλο στην θέση του εντός του OPEC, δήλωση που ερμηνεύεται ως προμήνυμα ανταγωνισμού και διενέξεων σχετικά με το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ.

Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα παραγωγή του Ιράν ανέρχεται σε 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ ο Qalebani ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα ως τον Μάρτιο.

Το Ιράν έχει διαφωνήσει αρκετές φορές στο παρελθόν με το γειτονικό Ιράκ, πριν την αμερικανική εισβολή του 2003, στο θέμα των ποσοστώσεων παραγωγής αργού. Αν και η πετρελαιοπαραγωγή του Ιράκ σημείωσε κάθετη πτώση μετά την εισβολή και η χώρα δεν υπόκειται σήμερα στις ποσοστώσεις του OPEC, ο παλαιός ανταγωνισμός με το Ιράν πιθανόν να επανεμφανιστεί, καθώς το Ιράκ ανοικοδομεί την πετρελαϊκή βιομηχανία του, ενώ έχει ανακοινώσει προβλέψεις και σχεδιασμούς για αύξηση παραγωγής και αποθεμάτων.