Ο ελληνικής καταγωγής Αντριου Λιβέρις, τον οποίο η διεθνούς φήμης επιθεώρηση ICIS Chemical Business χαρακτήρισε ως τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια αγορά χημικών, είναι ο επικεφαλής της Dow Chemical, η οποία, στα τέλη Ιουλίου, ανακοίνωσε, από κοινού με την σαουδαραβική εταιρία Saudi Aramco, τη σύσταση κοινοπραξίας για την κατασκευή του μεγαλύτερου πετροχημικού συγκροτήματος στην περιοχή Τζουμπέιλ της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στον Περσικό Κόλπο

Ο ελληνικής καταγωγής Αντριου Λιβέρις, τον οποίο η διεθνούς φήμης επιθεώρηση ICIS Chemical Business χαρακτήρισε ως τον άνθρωπο με την μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια αγορά χημικών, είναι ο επικεφαλής της Dow Chemical, η οποία, στα τέλη Ιουλίου, ανακοίνωσε, από κοινού με την σαουδαραβική εταιρία Saudi Aramco, τη σύσταση κοινοπραξίας για την κατασκευή του μεγαλύτερου πετροχημικού συγκροτήματος στην περιοχή Τζουμπέιλ της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στον Περσικό Κόλπο. Η αξία της κοινοπραξίας, που θα φέρει το όνομα Sadara Chemical Co. υπολογίζεται στα 20 δις δολ., ενώ το συγκρότημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2016. Το γιγαντιαίο πετροχημικό συγκρότημα θα έχει δυνατότητα παραγωγής τριών εκατ. μετρικών τόνων χημικών προϊόντων και πλαστικών σε ετήσια βάση, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις του θα φθάσουν στα 10 δισ. δολάρια μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας.

Η επιτυχής και πολλά υποσχόμενη αυτή συμφωνία εγγράφεται στο ήδη πλούσιο και δυναμικό βιογραφικό του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Dow Chemical Company, της αμερικανικής βιομηχανίας χημικών, η οποία, το 2010, σημείωσε ετήσιες πωλήσεις ύψους53.7 δις δολαρίων και απασχολούσε περίπου 50.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Dow, με έδρα το Μίντλαντ του Μίσιγκαν, ειδικεύεται στα χημικά και πλαστικά προϊόντα, καθώς και στον χώρο των αγροεπιστημών. Τα περισσότερα από 5.000 προϊόντα της Dow Chemical Company κατασκευάζονται σε188εγκαταστάσεις σε 35χώρες σε όλον τον πλανήτη, ενώ έχει πελάτες από περίπου 160χώρες.

Ο Αντριου Λιβέρις μετρά 34 χρόνια καριέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει ασχοληθεί με τομείς όπως οι κατασκευές, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, κυρίως στην Ασία, καθώς ήταν γενικός διευθυντής της επιχείρησης στην Ταϋλάνδη και αργότερα πρόεδρος όλων των δραστηριοτήτων της σε Ασία και Ειρηνικό. Η καριέρα του στην Dow άρχισε στην Αυστραλία το 1976.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Dow από τον Φεβρουάριο του 2004 και διευθύνων σύμβουλος από τον Νοέμβριο του 2004, ενώ η θητεία του ως προέδρου του Δ.Σ. της Εταιρείας άρχισε την 1η Απριλίου 2006.

Ο Αντριου Λιβέρις γεννήθηκε στο Ντάρβιν της Αυστραλίας και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπαν, λαμβάνοντας πτυχίου χημικού μηχανικού. Το εν λόγω πανεπιστήμιο του απένειμε τιμητικά διδακτορικό τίτλο, ενώ ανεκηρύχθη Alumnus of the Year το 2005. Είναι fellow του Institute of Chemical Engineers, αλλά και της Αυστραλιανής Ακαδημίας Τεχνολογικών Επιστημών και Μηχανικής.

Είναι επίσης μέλος στο ΔΣ της ΙΒΜ, καθώς και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ενώσεων Χημικών, αντιπρόεδρος του Business Council και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Business Roundtable. Ο Λιβέρης είναι, επιπλέον, μεταξύ άλλων, μέλος του US-India CEO Forum, του Peterson Institute for International Economics, της American Australian Association, καθώς και επίτροπος (trustee) του Πανεπιστημίου Tufts.

Το 2010, ο Λιβέρις ανακοίνωσε ότι η Dow Chemical Company θα είναι ο επίσημος χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Ο Λιβέρις κατοικεί στο Μίντλαντ του Μίσιγκαν, ενώ αυτός και η σύζυγός του, Paula, έχουν τρία παιδιά.

Δείτε  παρακάτω τη συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Dow Chemical Company, Άντριου Λιβέρις, στις 18 Αυγούστου 2011, στην Susie Gharib και την εκπομπή «Nightly Business Report», του PBS. O Άντριου Λιβέρις συζήτησε τόσο τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί η Dow, όσο και τη γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Ανέπτυξε, επίσης, ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να επανέλθει το κλίμα ασφάλειας στις αγορές, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Make it in America».