Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου προβλέπει για το 2011, αλλά και για το 2012, ο OPEC, αναθεωρώντας καθοδικά τις προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις του, λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ας σημειωθεί ότι η επόμενη Σύνοδος του OPEC έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου με θέμα τις νέες ποσοστώσεις παραγωγής, τη στιγμή που η τιμή του αργού ισχυρές πιέσεις από το κλίμα αστάθειας που επικρατεί στις αγορές
2

Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου προβλέπει για το 2011, αλλά και για το 2012, ο OPEC, αναθεωρώντας καθοδικά τις προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις του, λόγω της επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ας σημειωθεί ότι η επόμενη Σύνοδος του OPEC έχει προγραμματιστεί για τις 14 Δεκεμβρίου με θέμα τις νέες ποσοστώσεις παραγωγής, τη στιγμή που η τιμή του αργού ισχυρές πιέσεις από το κλίμα αστάθειας που επικρατεί στις αγορές.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις του πετρελαϊκού καρτέλ για την παγκόσμια ζήτηση εμφανίζονται, για το 2011, μειωμένες κατά 150.000 βαρέλια ημερησίως και κατά 40.000 βαρέλια ημερησίως το 2012. Εξάλλου, αναθεωρείται καθοδικά και η πρόβλεψή του για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες- μέλη του Οργανισμού φέτος, κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, σημαντική παράμετρος των εκτιμήσεων του OPEC αποτελεί η πρόβλεψη ότι η λιβυκή παραγωγή αργού θα ανακάμψει πολύ γρηγορότερα από ό, τι εκτίμησε πρόσφατα η νέα εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χόβεν, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο OPEC θεωρεί ότι η παραγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη θα ανέλθει σε ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως εντός εξαμήνου, ενώ, πρόσφατα, η Μαρία βαν ντερ Χόβεν δήλωσε στο AFP ότι «οι ειδικοί μας πιστεύουν ότι η πλήρης επιστροφή της λιβυκής παραγωγής στις αγορές θα γίνει πολύ πιθανόν το 2013 και πέραν αυτού, αλλά όχι πριν».