Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενίσχυσε την ένταση των διακυμάνσεων στις τιμές πετρελαίου τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την μηναία έκθεση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, υπογραμμίζει την μεγάλη απόκλιση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα ανάμεσα στην τιμή του Brent (Βόρεια Θάλασσα) και του WTI (Δυτικό Τέξας)
2

 

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα ενίσχυσε την ένταση των διακυμάνσεων στις τιμές πετρελαίου τον Αύγουστο και στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την μηναία έκθεση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ). Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, υπογραμμίζει την μεγάλη απόκλιση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα ανάμεσα στην τιμή του Brent (Βόρεια Θάλασσα) και του WTI (Δυτικό Τέξας), η οποία, μάλιστα, στις αρχές του τρέχοντος μηνός άγγιξε το επίπεδο – ρεκόρ των 27 δολαρίων ανά βαρέλι. Εξάλλου, κατά την ώρα σύνταξης της έκθεσης του Οργανισμού, το Brent έφτανε τα 111 δολ. το βαρέλι και το WTI τα 86 δολ. το βαρέλι.

 

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αναθεωρείται καθοδικά κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2011 και κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2012, λόγω χαμηλότερων αποτελεσμάτων από χώρες εκτός ΟΟΣΑ και μειωμένες προσδοκίες σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη. Η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ υπολογίζεται σήμερα στο 3,9 % του ΑΕΠ για το 2011 και στο 4,2 % για το 2012 με μεγάλη πιθανότητα μείωσης. Η ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 89, 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011 (αυξημένη κατά 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο) και τα 90,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2012 (αυξημένη κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο).

 

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, φτάνοντας τα 89,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ η παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός OPEC αυξήθηκε κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική αντιστάθμισε τις απώλειες από τις εργασίες συντήρησης και τη διακοπή λειτουργίας πεδίων της Βόρειας Θάλασσας. Η έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει, εξάλλου, ότι η προσφορά από χώρες εκτός OPEC αναθεωρήθηκε καθοδικά στα 52,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρέχον έτος, λόγω διακοπής λειτουργίας πεδίων στην Μέση Ανατολή και την Κίνα, ενώ για το 2012 αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 53,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Η παραγωγή αργού του OPEC αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 165 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αγγίζοντας το επίπεδο των 30,26 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αν και η παραγωγή παραμένει κατά 1,04 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερη από το επίπεδο των 31,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που προέβλεπε το πρόγραμμα ποσοστώσεων και αποθεμάτων του καρτέλ. Ωστόσο, για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 το αντίστοιχο επίπεδο είναι μειωμένο κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα – στα 30,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα – λόγω μειωμένης ζήτησης. Καθώς φαίνεται επικείμενος ο τερματισμός του εμφυλίου στη Λιβύη, ο ΙΕΑ έχει αυξήσει την πρόβλεψη για την παραγωγική δυναμικότητα της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2011 κατά εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία τώρα υπολογίζεται στα 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές αναθεωρήθηκαν καθοδικά κατά περίπου 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τόσο για το 3ο όσο και για το 4ο τρίμηνο του 2011 λόγω χαμηλότερων προβλέψεων σχετικά με τη ζήτηση και μεγαλύτερων προγραμματισμένων διακοπών σε μια σειρά από χώρες. Πλέον, η πρόβλεψη για την διυλιστική παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2011 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους. Έτσι, αναμένεται να φτάσει τα 75,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τρίτο τρίμηνο, ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 προβλέπεται να φτάσει τα 75,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 

Τέλος, ο Οργανισμός, στην εν λόγω έκθεση, αναφέρει ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 10,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τον Ιούλιο τα 2.687 εκατ. βαρέλια – ποσότητα που αντιστοιχεί σε αποθεματοποίηση 58,4 ημερών. Τα αποθέματα, μάλιστα, έπεσαν για πρώτη φορά από την εμφάνιση της ύφεσης, το 2008, κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθεμάτων του ΟΟΣΑ παρέμειναν σφικτά τον Αύγουστο, σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.