Πρόθυμη να συμμετάσχει και σε νέο νέο γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας στην Κύπρο, όποτε ανακοινωθεί σχετική προκήρυξη, δηλώνει η Noble Energy. Η εν λόγω επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, έρχεται λίγες μέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων στην Κύπρο. Θα μπορούσε, μάλιστα, να θεωρηθεί ως απάντηση στις απειλές της Άγκυρας ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Πρόθυμη να συμμετάσχει και σε νέο νέο γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας στην Κύπρο, όποτε ανακοινωθεί σχετική προκήρυξη, δηλώνει η Noble Energy. Η εν λόγω επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, έρχεται λίγες μέρες πριν την έναρξη των διερευνητικών γεωτρήσεων στην Κύπρο. Θα μπορούσε, μάλιστα, να θεωρηθεί ως απάντηση στις απειλές της Άγκυρας ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα διαπιστωμένα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα οδηγήσουν σε αυξημένο ενδιαφέρον σε σχέση με το 2007, παρά το ότι η παραγωγή στην Κύπρο εκτιμάται πως δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από το 2020.

Επίσης, η ανάδειξη της Κύπρου σε σημαντικό παραγωγό φυσικού αερίου στην περιοχή αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» απέναντι στην προκλητική στάση της Άγκυρας.