Αυξάνεται η ένταση στην ΝΑ Μεσόγειο, καθώς όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Άγκυρα προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή που περιλαμβάνει και τμήματα όχι μόνο της τουρκικής αλλά και της κυπριακής και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλησίον του Καστελλόριζου. Προς τούτοις, έχουν μισθωθεί τέσσερα νορβηγικά πλοία, ένα βασικό και τρία συνοδευτικά τα οποία βρίσκονται στο λιμάνι της Αττάλεια

Αυξάνεται η ένταση στην ΝΑ Μεσόγειο, καθώς όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Άγκυρα προτίθεται να προχωρήσει στη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή που περιλαμβάνει και τμήματα όχι μόνο της τουρκικής αλλά και της κυπριακής και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πλησίον του Καστελλόριζου. Προς τούτοις, έχουν μισθωθεί τέσσερα νορβηγικά πλοία, ένα βασικό και τρία συνοδευτικά τα οποία βρίσκονται στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η ένταση στη ΝΑ Μεσόγειο αυξάνεται, με φόντο την αντιπαράθεση Κύπρου – Ισραήλ – Τουρκίας για τις έρευνες φυσικού αερίου. Όπως έγινε αργά χθες το βράδυ γνωστό, το απόγευμα της Πέμπτης οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν αγγελία προς ναυτιλομένους αναγγέλλοντας την έναρξη ερευνών σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ανάρτησε το protothema.gr σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μάκη Πολλάτου, η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνει την ανακοίνωση ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου μεχρι τις 15 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Beregen Surveyor" συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία -ενώ παραμένει άγνωστο αν τις "εργασίες" θα εποπτεύουν και τουρκικά πολεμικά πλοία- θα πραγματοποιήσει έρευνες σε μια μεγάλη περιοχή η οποία περιλαμβάνει κομμάτια της τουρκικής, της κυπριακής αλλά και ένα κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, το νορβηγικό "Bergen Surveyor" και τα άλλα πλοία του στολίσκου με τον οποίο η Τουρκία θα επιχειρήσει έρευνες σε τμήματα της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, το βράδυ της Πέμπτης ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ για τη διεξαγωγή των ερευνών η Άγκυρα δεν έχε ζητήσει την άδεια της ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ούτε και η Νορβηγία έχει υποβάλει αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση για παραχώρηση άδειας για την έναρξη ερευνών.

Είχε προηγηθεί το πρωί η προειδοποίηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατά την οποία εφόσον η Λευκωσία δεν αναστείλει τις προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικό αερίου, τότε θα κινηθεί για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την πρόθεση της Άγκυρας, χαρακτήρισε πιθανή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους ως άκυρη και άνευ περιεχομένου, αφού τα κατεχόμενα δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας και από κανένα διεθνή οργανισμό.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι νορβηγικές είναι και οι εταιρείες που καταρχήν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και στην Ελλάδα. Μόλις προ ημερών, δε, ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε δημοσιοποιήσει την σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για περιοχές του Ιονίου καθώς και νοτίως της Κρήτης.