Άμεση θα είναι η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης κι όχι σταδιακή μέχρι το 2013, όπως προέβλεπε το Mεσοπρόθεσμο. Έτσι, το μέτρο της εξίσωσης του EΦK του πετρελαίου θέρμανσης με τον EΦK του πετρελαίου κίνησης αποφασίστηκε να εφαρμοστεί εφάπαξ από τη φετινή χειμερινή περίοδο. Έτσι, από τις 15 Oκτωβρίου 2011, ημερομηνία έναρξης της χειμερινής περιόδου, ο ειδικός φόρος του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση από τα νοικοκυριά θα διαμορφωθεί στο 0,412 ευρώ ανά λίτρο
Άμεση θα είναι η εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης κι όχι σταδιακή μέχρι το 2013, όπως προέβλεπε το Mεσοπρόθεσμο. Έτσι, το μέτρο της εξίσωσης του EΦK του πετρελαίου θέρμανσης με τον EΦK του πετρελαίου κίνησης αποφασίστηκε να εφαρμοστεί εφάπαξ από τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Έτσι, από τις 15 Oκτωβρίου 2011, ημερομηνία έναρξης της χειμερινής περιόδου, ο ειδικός φόρος του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση από τα νοικοκυριά θα διαμορφωθεί στο 0,412 ευρώ ανά λίτρο, από το 0,021 ευρώ ανά λίτρο που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη χειμερινή περίοδο (από 15-10-2010 μέχρι 30-4-2011).

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προέβλεπε ότι ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης θα αυξηθεί από τα 20 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο τον προσεχή Οκτώβριο, ωστόσο, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων της τρόικας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, αποφασίστηκε η άμεση εξίσωση του φόρου από εφέτος. Η μεταβολή ισοδυναμεί με αύξηση κατά 39 λεπτά του ευρώ το λίτρο σε σύγκριση με την περυσινή χειμερινή περίοδο.

Μάλιστα, αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠA, τότε η συνολική ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης θα υπερβεί τα 48 λεπτά το λίτρο και η τελική τιμή διάθεσης του καυσίμου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα υπερβεί το 1,40 ευρώ το λίτρο από τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ την προηγούμενη χειμερινή περίοδο είχε διαμορφωθεί κοντά στα 90 λεπτά το λίτρο.

Υπολογίζεται ότι εφέτος μία τετραμελής οικογένεια με κατανάλωση 1.700 ευρώ για τις ανάγκες της σε θέρμανση θα δώσει ένα μισθό παραπάνω (περίπου 1.000 ευρώ) για να αγοράσει 1,5 λίτρο πετρελαίου.