Νέα Τουρκική Πρόκληση: Υπογραφή Συμφωνίας Τουρκίας - Ψευδοκράτους για την Υφαλοκρηπίδα

Νέα Τουρκική Πρόκληση: Υπογραφή Συμφωνίας Τουρκίας - Ψευδοκράτους για την Υφαλοκρηπίδα
energia.gr
Πεμ, 22 Σεπτεμβρίου 2011 - 09:29
Στην υπογραφή συμφωνίας χάραξης της υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος προχώρησε εχθές η Τουρκία, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το κείμενο που θα καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα υπεγράφη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου

Στην υπογραφή συμφωνίας χάραξης της υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος προχώρησε εχθές η Τουρκία, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το κείμενο που θα καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα υπεγράφη από τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Το κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε δηλώσεις του Ερντογάν που φέρεται να είπε ότι η κίνηση των Ελληνοκύπριων είναι «ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα», ενώ προειδοποίησε τις εταιρείες που θα εργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία με αποκλεισμό με έργα στην Τουρκία.

Από ελλαδικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχολίασε: «Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω «συμφωνία» είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου».

Είχαν προηγηθεί, επίσης, και οι γνωστές δηλώσεις Ερντογάν, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα, ότι οι κυπριακές έρευνες αποτελούν «τρέλα» της Κύπρου και του Ισραήλ, αλλά και η απειλή ότι η Τουρκία θα εξετάσει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής, αλλά «όχι ακόμη»…

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι κινήσεις της Λευκωσίας θα μπορούσαν να αναβάλουν το προγραμματιζόμενο για τον Οκτώβριο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας χαρακτηρίζοντας τις γεωτρήσεις «ένα βήμα για να σαμποταριστεί η συνάντηση», χωρίς να διευκρινίσει κάτι περαιτέρω.