Κατακόρυφη πτώση έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση στην ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι σήμερα, μετά τη ραγδαία μείωση την τετραετία 2007-2010 κατά 13,9%, η ζήτηση ηλεκτρισμού βρίσκεται σχεδόν στα επίπεδα του 2000. Έτσι, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που συνοδεύει το 2ο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης» για την εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή ζήτηση σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 18,9 Mtoe (εκατ./ τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου)

Κατακόρυφη πτώση έχει επιφέρει η οικονομική ύφεση στην ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι σήμερα, μετά τη ραγδαία μείωση την τετραετία 2007-2010 κατά 13,9%, η ζήτηση ηλεκτρισμού βρίσκεται σχεδόν στα επίπεδα του 2000. Έτσι, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που συνοδεύει το 2ο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης» για την εξοικονόμηση ενέργειας, η ενεργειακή ζήτηση σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 18,9 Mtoe (εκατ./ τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου), έναντι 18,7 Mtoe το 2000. Το σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την περασμένη Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, και ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό της πτώσης είναι το γεγονός ότι, με την ενεργειακή κατανάλωση του 2010 η Ελλάδα έχει ήδη «πετύχει» τους στόχους της ενεργειακής εξοικονόμησης για το 2016, τη στιγμή που μόλις ως το 2007 η κατανάλωση ενέργειας αυξανόταν συνεχώς επί δύο δεκαετίες (ήτοι από το 1987).

Η μείωση της ζήτησης παρατηρείται αρχικά τη διετία 2007-2009 (-3,2%), ενώ κατά το διάστημα 2009-2010 η πτώση στην τελική κατανάλωση ενέργειας έφθασε στο 8,1%.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης να επιτευχθεί μέσω πολιτικών αποδοτικότερης ενεργειακής διαχείρισης. Το σχέδιο περιγράφει και αξιολογεί το σύνολο των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί και σχεδιάζονται. Τα μέτρα κατηγοριοποιούνται σε επτά ομάδες και δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, που περιλαμβάνουν από οριζόντιες δράσεις όπως τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης τεχνολογικών επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ως τις φορολογικές απαλλαγές επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον, ο ενεργειακός σχεδιασμός των δήμων κ.λπ.