Ο Εμίρης και το ... OpenGov

Στη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, αρκετές δεκαετίες πριν, οι άραβες σεΐχηδες σηματοδοτούσαν τον αμύθητο πλούτο, τον άπιαστο και πολλά υποσχόμενο, για μια ζωή χαρισάμενη. Αντιπροσώπευαν, επί της ουσίας ένα μύθο για την τότε Ελλάδα της ψωροκώσταινας. Και ποιος δεν θυμάται στις ταινίες αυτές ηθοποιούς-«εμίρηδες», με τις κελεμπίες, να μοιράζουν αφειδώς ρολόγια στον κοσμάκη που τους ακολουθούσε έκθαμβος
energia.gr
Τρι, 4 Οκτωβρίου 2011 - 09:08

Στη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, αρκετές δεκαετίες πριν, οι άραβες σεΐχηδες σηματοδοτούσαν τον αμύθητο πλούτο, τον άπιαστο και πολλά υποσχόμενο, για μια ζωή χαρισάμενη. Αντιπροσώπευαν, επί της ουσίας ένα μύθο για την τότε Ελλάδα της ψωροκώσταινας. Και ποιος δεν θυμάται στις ταινίες αυτές ηθοποιούς-«εμίρηδες», με τις κελεμπίες, να μοιράζουν αφειδώς ρολόγια στον κοσμάκη που τους ακολουθούσε έκθαμβος.

Να, λοιπόν, που οι σεναριογράφοι της εποχής αποδείχθηκαν προφητικοί. Στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη έχει αρχίσει να κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα πίσω σε μια εποχή ξεχασμένη, έρχονται εμίρηδες να τη σώσουν σαν από μηχανής θεοί. Μπορεί να μην φορούν κελεμπίες, όπως, ίσως, μας έμεινε ως εικόνα από τις παλιές ταινίες, που ακόμη μας ψυχαγωγούν, φέρνουν όμως πολλά πετροδολάρια μαζί τους και φυσικά σωρεία υποσχέσεων. Είναι έτοιμοι να τα αγοράσουν όλα. Και αφού πωλούνται, γιατί όχι;

Ο σωτήρας της καταπονημένης από την οικονομική κρίση Ελλάδας λέγεται Εμιράτο του Κατάρ. Και τι Εμιράτο! Όχι παίξε γέλασε. Βρίσκεται στην κορυφή των κρατών με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα (88.221 δολάρια), το οποίο εκτιμάται ότι το 2016 θα φθάσει στα 111.963 δολάρια. Φέτος θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης 18,7%, παραμένοντας για δεύτερη συνεχή χρονιά η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη. Με πληθυσμό λιγότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, το Κατάρ βασίζει την ανάπτυξη της οικονομίας του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή θεωρείται η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, ήδη, το Κατάρ έχει βάλει πόδι στον τραπεζικό τομέα, αποκτώντας το 17% στο ενοποιημένο σχήμα Alpha και Eurobank και ήδη συμφώνησε με την Ελλάκτωρ για τη συμμετοχή του στην επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», στη Χαλκιδική. Τα σχέδια των Καταριανών δεν σταματούν εδώ. Επιχείρησαν να στήσουν την ενεργειακή επένδυση στον Αστακό, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια τους, καθώς η Ιταλία δεν φάνηκε και τόσο «ζεστή» στο να απορροφήσει μεγάλο μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας που σχεδιαζόταν. Βέβαια, υπήρχαν και άλλα ζητήματα ανοικτά, με πιο σοβαρό, αυτό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, καθώς σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο το LPG, ιδιαίτερα επικίνδυνου για ευρεία χρήση. Σε κάθε περίπτωση τα σχέδια του Κατάρ για θεαματική είσοδο στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, μέσω της Ελλάδας, ναυάγησαν.

Να, τώρα, που επανέρχονται και μάλιστα θριαμβευτικά. Εκτός από διάφορες άλλες επενδύσεις για τις οποίες λέγεται ότι ενδιαφέρονται, όπως, για παράδειγμα, το Ελληνικό, η ενέργεια παραμένει ένας διακαής πόθος τους. Και τι θέλουν; Να συμμετέχουν στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Το πρόβλημα με τους Καταριανούς είναι ότι γενικώς βιάζονται και δεν θέλουν να μπλέξουν με διαγωνιστικές διαδικασίες και τέτοια άλλα ζητήματα, που ενδεχομένως να τους θέσουν και εκτός παιδειάς. Αυτοί έχουν μάθει αλλιώς. Αποφασίζουν και διατάσσουν, σύμφωνα με το μοναρχικό πολίτευμα της χώρας τους. Έλα μου, όμως, που εμείς είμαστε χώρα της Ε.Ε. και υποχρεούμαστε σε ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες, τύπου opengov!

Προφανώς, γι αυτό έχουν προχωρήσει άμεσα σε συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα, που υπακούει σε άλλους κανόνες. Εδώ έγινε μια προσπάθεια να ανατεθεί, πριν από λίγους μήνες, σε αυτούς η αξιοποίηση του Ελληνικού και «σηκώθηκαν και οι πέτρες»! Δύσκολο πράγμα η σωτηρία!

Πώς, λοιπόν, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις και σε άλλα project που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση; Ιδού ένα δύσκολο κουίζ!

Η περίπτωση της ΔΕΠΑ συγκαταλέγεται σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις. Ενδεχομένως, στα ΕΛΠΕ τα πράγματα, αν συνεχίσει να υπάρχει το ενδιαφέρον του Κατάρ, να αποδειχθούν πιο εύκολα. Ας μην ξεχνάμε ότι το Εμιράτο είναι ήδη συν-εταίρος στο mega σχήμα Alpha-Eurobank. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η πλευρά Λάτση στα ΕΛΠΕ να αγοράσει, ως πρώτος προτιμητέος επενδυτής, το ποσοστό του δημοσίου και μετά να μοιρασθεί το ποσοστό του στα ΕΛΠΕ με το Κατάρ. Έτσι, μάλιστα. Γίνονται business! Και η πίττα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος.

Και μετά σου λένε ότι οι ταινίες δεν αντιγράφουν τη ζωή! Προσοχή μόνον να μην αποδειχθεί άνθρακας ο θησαυρός!