Παράλογη και Λανθασμένη η Τιτλοποίηση των Εσόδων του «Ήλιος»

Η «βόμβα» έσκασε την Παρασκευή το μεσημέρι: Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΚΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εισπράξει 20-30 δις άμεσα μέσω της τιτλοποίησης των κρατικών εσόδων από το πρόγραμμα Ήλιος. Διευκρινίζοντας το υπό συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχέδιο, ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ αποκάλυψε ότι σύμβαση για την πώληση της παρεχόμενης ενέργειας θα υπογραφεί με το Γερμανικό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο στην ουσία αντιμετωπίζεται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τους ίδιους όρους με τους οποίους αντιμετωπίζεται το Γερμανικό Δημόσιο
energia.gr
Δευ, 10 Οκτωβρίου 2011 - 12:16

Η «βόμβα» έσκασε την Παρασκευή το μεσημέρι: Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΕΚΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εισπράξει 20-30 δις άμεσα μέσω της τιτλοποίησης των κρατικών εσόδων από το πρόγραμμα «Ήλιος». Διευκρινίζοντας το υπό συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχέδιο, ανώτερο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ αποκάλυψε ότι σύμβαση για την πώληση της παρεχόμενης ενέργειας θα υπογραφεί με το Γερμανικό ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο στην ουσία αντιμετωπίζεται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα με τους ίδιους όρους με τους οποίους αντιμετωπίζεται το Γερμανικό Δημόσιο. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει την αυξημένη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% έναντι 30% της αρχικής, κάτι που επίσης συζητείται με τη γερμανική πλευρά, χωρίς να αποκλείεται η Ελλάδα να αναλάβει και ρόλο operator στο έργο.

Με άλλα λόγια, θα ζητήσουμε από τους Γερμανούς να μας προκαταβάλουν ένα μέρος των εσόδων που αναμένουμε να έχουμε σε βάθος 25ετίας, ώστε να τη βγάλει καθαρή η κυβέρνηση σήμερα. Και σε τελική ανάλυση, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν άμεσα στους Γερμανούς, οι οποίοι είναι οι βασικοί δανειστές μας....

Ας μας επιτραπεί να σχολιάσουμε ότι το υπό εκκόλαψη σχέδιο τιτλοποίησης ηλιακών προσόδων, εκτός από εντελώς ανορθόδοξο, είναι και ληστρικό στην εφαρμογή του, ενώ συμβάλλει και στην διαιώνιση του κλίματος «ρεμούλας» και «εύκολων» και «ανέξοδων» λύσεων, που οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό χάλι. Το σχέδιο είναι ληστρικό επειδή κλέβει από την Ελλάδα των επόμενων 20 χρόνων μια σημαντική πηγή δημοσίων εσόδων. Επίσης, από όλες τις συζητήσεις απουσιάζει το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος των επενδύσεων και των σχετικών υποδομών.

Αναφύονται, άρα, μία σειρά από αυτονόητα – αλλά αναπάντητα – ερωτήματα. Συγκεκριμένα, αν προεξοφληθούν άμεσα τα χρήματα αυτά, ώστε να πάνε για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, ποια κονδύλια θα περισσέψουν για να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες επενδύσεις για την παραγωγή, μεταφορά κοκ. ηλιακής ενέργειας από το «Ήλιος»;

Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι οι επενδύσεις γίνονται με άξονα το μέλλον και την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την χώρα και όχι τις λογιστικές ανάγκες του παρόντος. Αν επιθυμεί να βελτιώσει τα σημερινά δημοσιονομικά, δεν νομιμοποιείται να αποστερήσει από τις επόμενες γενιές τις δικές τους πηγές πλούτου, που μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και των πραγματικών επενδύσεων. Ας προχωρούσε τόσα χρόνια στις απαραίτητες αλλαγές που όλοι ξέρουμε ότι χρειάζεται ο τόπος στους γνωστούς τομείς (φοροδιαφυγή, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις) και σίγουρα θα ήμασταν σήμερα σε μια πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση με το ανωτέρω υπό μελέτη σχέδιο, στέλνει το λάθος μήνυμα προς τα έξω και προς τα μέσα: Ότι αντιμετωπίζει όλες τις επενδύσεις αποκλειστικά ως πηγή δημοσίων εσόδων, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό στη σημασία τους για τον ιδιωτικό τομέα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το κράτος μπορεί να λάβει έσοδα και με πιο έμμεσους (αλλά εξ ίσου αποτελεσματικούς τρόπους) τρόπους μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων, παρά μέσω κινήσεων πανικού όπως η τιτλοποίηση των μελλοντικών κερδών.

Άρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να ονειρεύεται και να «διαπλέκεται» σε «εύκολες» λύσεις για την αποπληρωμή του χρέους – γιατί, απλούστατα, τέτοιες λύσεις δεν υπάρχουν !