Το Μη Βιώσιμο Χρέος

Σύμφωνα με αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα μόνο με μακροοικονομικά μοντέλα μακριά από κάθε πραγματικότητα θα μπορούσε το τρέχον ελληνικό δημόσιο χρέος να είναι βιώσιμο. Σε επίπεδα πάνω από το 170% του ΑΕΠ, όχι μόνο η αποπληρωμή, αλλά ακόμα και η εξυπηρέτηση του είναι μια μόνιμη τροχοπέδη για την πραγματική οικονομία και καθιστά ανεδαφική κάθε συζήτηση για ανάκαμψη της
energia.gr
Δευ, 17 Οκτωβρίου 2011 - 08:29

Σύμφωνα με αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την τελευταία εβδομάδα μόνο με μακροοικονομικά μοντέλα μακριά από κάθε πραγματικότητα θα μπορούσε το τρέχον ελληνικό δημόσιο χρέος να είναι βιώσιμο. Σε επίπεδα πάνω από το 170% του ΑΕΠ, όχι μόνο η αποπληρωμή, αλλά ακόμα και η εξυπηρέτηση του είναι μια μόνιμη τροχοπέδη για την πραγματική οικονομία και καθιστά ανεδαφική κάθε συζήτηση για ανάκαμψη της. Για να γίνει αυτό κατανοητό, αρκεί να αναφερθεί ότι ακόμη και αν εφαρμοζόταν το επιτόκιο το οποίο προέβλεπε η Συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για το σύνολο του χρέους, θα έπρεπε η Ελλάδα να τρέχει στο διηνεκές με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5% περίπου, μόνο και μόνο για τους τόκους, χωρίς καν να αποπληρώνει το κεφάλαιο, Και αυτό βέβαια με την σειρά του προϋποθέτει μια οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 4%- 5%, για τα επόμενα χρόνια που είναι μάλλον ανέφικτο όταν σήμερα, δηλ. το 2011 η ύφεση θα διαμορφώσει ένα ΑΕΠ – 6.0 % και το 2012 στο –3,0% στην καλύτερη περίπτωση.

 

Μη βιώσιμο είναι δηλαδή το χρέος και αυτό έχει γίνει αποδεκτό, καταρχήν από τις αγορές ήδη πριν υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο πέρυσι, αλλά και από την ίδια την Ε.Ε., όπως είναι προφανές από τις επίσημες πλέον δηλώσεις, Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι με ποίο τρόπο θα προχωρήσει στην επόμενη φάση της η ελληνική κρίση και οι συνέπειες των επιλογών για τη χώρα μας, για τις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες, για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τον ίδιο τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

 

Δύσκολα μπορεί κανείς να προσδιορίσει ποιο επίπεδο είναι βιώσιμο για μια οικονομία τόσο δυσλειτουργική όσο η ελληνική. Αν όμως κατορθώσει η χώρα μας να αναδιοργανώσει τον δημόσιο τομέα ώστε να τρέχει με πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012, τότε ένα χρέος της τάξης του 80% του ΑΕΠ είναι βιώσιμο. Για να γίνει αυτό, όμως, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε το «κούρεμα» στους ιδιώτες επενδυτές να ξεπεράσει το 70%, είτε να συμμετάσχει και η τρόικα, ώστε το συνολικό «κούρεμα» να κυμανθεί μεταξύ 40% και 50%. Χοντρικά, αυτή τη στιγμή, τα τρία τέταρτα του χρέους των 360 δις βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των 50 δις τα οποία έχει αγοράσει η ΕΚΤ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ το τελευταίο τέταρτο είναι στα χέρια της τρόικα.