Μεγάλο Πλήγμα στον Κλάδο των Πετρελαιοειδών Φέρνει το «Κούρεμα» του Χρέους

Μεγάλο Πλήγμα στον Κλάδο των Πετρελαιοειδών Φέρνει το «Κούρεμα» του Χρέους
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 20 Οκτωβρίου 2011 - 09:13
Σε πλήρη ανατροπή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών το «κούρεμα» του χρέους και οι συνακόλουθες συνέπειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο λόγος είναι ο υπερδανεισμός που εμφανίζει η πλειοψηφία των εταιριών του κλάδου, καθώς εκφράζεται φόβος «μην τυχόν και οι τράπεζες τραβήξουν το χαλί». Εκπρόσωποι του κλάδου που μίλησαν στο energia διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τουλάχιστον πέντε εταιρίες πετρελαιοειδών θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εξ αυτού του λόγου

Σε πλήρη ανατροπή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τον κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών το «κούρεμα» του χρέους και οι συνακόλουθες συνέπειες στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ο λόγος είναι ο υπερδανεισμός που εμφανίζει η πλειοψηφία των εταιριών του κλάδου, καθώς εκφράζεται φόβος «μην τυχόν και οι τράπεζες τραβήξουν το χαλί». Εκπρόσωποι του κλάδου που μίλησαν στο energia διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τουλάχιστον πέντε εταιρίες πετρελαιοειδών θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης εξ αυτού του λόγου.

Ήδη, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από τη «ροκανισμένη» κατανάλωση καυσίμων, το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που χαρακτηρίζει όλες τις εταιρίες πετρελαιοειδών, και τις επισφάλειες που συσσωρεύονται, ενώ η δρομολογούμενη εξίσωση του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή.

Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εταιρίες που βρίσκονται στα όρια τους και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η μία εξ αυτών θεωρείται ότι διατηρεί αξιόλογο δίκτυο στο νομό Αττικής, όπου έχει και αξιοσημείωτο μερίδιο που υπολογίζεται σε 8-9%. Αυτό, άλλωστε, καταλογίζεται ως το συγκριτικό πλεονέκτημα της, στην περίπτωση που θα αποτελούσε στόχο εξαγοράς. Ωστόσο, επιβαρύνεται με δάνεια που υπολογίζονται σε 45 εκατ. ευρώ.

Η άλλη εταιρία διαθέτει εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων, εκ των οποίων τα μισά περίπου σε κεντρικές πόλεις της χώρας και ελκυστικές, πολύ μεγάλες, εγκαταστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Όμως, ο δανεισμός της θεωρείται το μεγάλο «αγκάθι» της, καθώς υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Εκτός από αυτές, με τραπεζικό δανεισμό επιβαρύνονται και άλλες εταιρίες, είτε με μητρικές που ενδεχομένως μπορούν να τις καλύψουν, είτε με μετόχους που διαθέτουν ικανή ρευστότητα και δραστηριότητα εκτός συνόρων.

Αυτή η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των πετρελαιοειδών δεν επιτρέπει, σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν στο energia, κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων, τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση.

«Και δωρεάν να αγοράσεις υπερδανεισμένες εταιρίες δεν συμφέρει», ήταν η χαρακτηριστική άποψη εκπροσώπου του κλάδου που μίλησε στο energia. Συν τοις άλλοις, στον κλάδο επικρατεί «παγωμάρα» και για το λόγο ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το μέλλον της ίδιας της χώρας. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Κι αυτή η «παγωμάρα», όπως επισημάνθηκε, θα εξακολουθήσει να υπάρχει και για ένα διάστημα μετά την οριστική εξεύρεση λύσης για το χρέος της χώρας.

Πάντως, κοινή πεποίθηση είναι ότι όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι εξελίξεις στον τομέα αυτό, τόσο πιο άμεσες θα είναι και οι συνέπειες στον κλάδο των πετρελαιοειδών, που αναμένεται να είναι καταιγιστικές, όπως τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Εκτός από το φορτίο του δανεισμού και τις συνέπειες που συνεπάγεται από τις όποιες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, οι εταιρίες πετρελαιοειδών θα βρεθούν αντιμέτωπες, όπως υπογραμμίζεται, και με ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα τις, καταστήσει, όπως εκτιμάται, όλες ζημιογόνες. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά, όπως τονίζεται, το 2012 έως την άνοιξη του 2013 «θα είναι μία άλλη αγορά αυτή των πετρελαιοειδών». Θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο εταιρίες που θα κλείσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα αναγκασθούν εκ των πραγμάτων να επανεξετάσουν προοπτικές εξαγορών, συγχωνεύσεων ή ακόμη και συνεργιών. Ήδη, έχουν γίνει οι απαραίτητες έρευνες αγοράς και έχουν εντοπισθεί εταιρίες-στόχοι που θα μπορούσαν να εξαγορασθούν. Σε αυτήν περίπτωση εμπίπτουν εταιρίες που έχουν κυρίως εγκαταστάσεις καυσίμων στην περιφέρεια και όχι απαραίτητα για το δίκτυο τους.