Υπεγράφη εχθές, στη Σμύρνη, ανάμεσα σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, συμφωνία για τη διέλευση (τράνζιτ) αζέρικου φυσικού αερίου από το τουρκικό σύστημα αγωγών, η οποία συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει το πρότζεκτ του ITGI. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για διακυβερνητική συμφωνία για πώληση και μεταφορά αζερικού πετρελαίου από το πεδίο Σαχ Ντενίζ 2

Υπεγράφη εχθές, στη Σμύρνη, ανάμεσα σε Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, συμφωνία για τη διέλευση (τράνζιτ) αζέρικου φυσικού αερίου από το τουρκικό σύστημα αγωγών, η οποία συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει το πρότζεκτ του ITGI. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για διακυβερνητική συμφωνία για πώληση και μεταφορά αζερικού πετρελαίου από το πεδίο Σαχ Ντενίζ 2.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σμύρνη με επικεφαλής τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ιταλική Edison, που συμμετέχει στον ITGI, χαιρέτισε την υπογραφή την συμφωνίας: «Η Edison, ως εταιρεία που προωθεί τον ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, καλωσορίζει τη συμφωνία για την μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως βήμα-κλειδί για το περαιτέρω άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου».

Η συμφωνία διευθετεί, εκτός της συμφωνίας τράνζιτ, θέματα σχετικά με τον όγκο του φυσικού αερίου προς την Τουρκία από το πεδίο μετά το 2017, αλλά και το κόστος του Αζερικού αερίου για την Τουρκία από το Σαχ Ντενίζ 2.

«Εκτός από την ενέργεια, έχουμε σχέσεις στο εμπόριο, στη άμυνα και τον τουρισμό»είπε ο Ερντογάν μετά την υπογραφή, ενώ ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγιεφ υπογράμμισε ότι με τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, οι δύο χώρες μεταφέρουν τη συνεργασία μας σε άλλο επίπεδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συμφωνίες θα ενώσουν ακόμη πιο πολύ τις δύο χώρες.

Επίσης, υπεγράφησαν και άλλες συμφωνίες και πρωτόκολλα για συνεργασία στις επικοινωνίες, τη μετεωρολογία και την εκπαίδευση των αστυνομικών.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του energia.gr, σύμφωνα με το οποίο η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Αζέρων και Τούρκων βρισκόταν επί θύραις. Μάλιστα όπως τονίζαμε, η συμφωνία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την προώθηση του ITGI, δεδομένου ότι οι Τούρκοι είχαν «στηλώσει τα πόδια» ως τώρα, απαιτώντας από το Αζερμπαϊτζάν να πουλά σε αυτούς όλο το αζέρικο αέριο που θα περνά από το έδαφος τους και στη συνέχεια να το μεταπωλούν αυτοί. Η συμφωνία αυτή είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη προς την Τουρκία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του energia, καθώς η διέλευση τράνζιτ του φυσικού αερίου θα γίνεται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Εν πολλοίς, η συμφωνία ευνοεί και το Αζερμπαϊτζάν δεδομένου ότι εκτός από τη διασφάλιση της τράνζιτ μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, απεμπλέκεται και από την πίεση της γερμανικής πλευράς, που υποστηρίζει διακαώς τον Nabucco. Έτσι, οι αζέροι «απελευθερώνονται» με τον τρόπο αυτό και θα μπορούν να διαμορφώνουν τους όρους τους.