Ευημερία των Αριθμών και Κυβερνητικές Ασκήσεις επί Χάρτου

Σε μια περίοδο κατά την οποία το σύνολο των πολιτών κινδυνεύει με εθνική κατάθλιψη, εξαιτίας της απουσίας θετικής προοπτικής στο μέτωπο της οικονομίας, υπάρχει λύση. Να συμμετέχουν σε συνέδρια και δημόσιες εκδηλώσεις οικονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί θα αισθανθούν ότι διακτινίζονται σε μία άλλη, ιδεατή, χώρα. Όπου ευημερούν οι αριθμοί, εν τη απουσία της ευημερίας του πληθυσμού. Πρωταγωνιστές της διάχυσης μιας πλαστής πραγματικότητας ή, για να μην είμαστε κακόπιστοι, μιας προσδοκώμενης πολύχρωμης πραγματικότητας, είναι οι κυβερνώντες μας, που καλούνται να παρουσιάσουν σε αυτά τα φόρα την κυβερνητική δραστηριότητα
energia.gr
Τετ, 2 Νοεμβρίου 2011 - 10:50

Σε μια περίοδο κατά την οποία το σύνολο των πολιτών κινδυνεύει με εθνική κατάθλιψη, εξαιτίας της απουσίας θετικής προοπτικής στο μέτωπο της οικονομίας, υπάρχει λύση. Να συμμετέχουν σε συνέδρια και δημόσιες εκδηλώσεις οικονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί θα αισθανθούν ότι διακτινίζονται σε μία άλλη, ιδεατή, χώρα. Όπου ευημερούν οι αριθμοί, εν τη απουσία της ευημερίας του πληθυσμού.

Πρωταγωνιστές της διάχυσης μιας πλαστής πραγματικότητας ή, για να μην είμαστε κακόπιστοι, μιας προσδοκώμενης πολύχρωμης πραγματικότητας, είναι οι κυβερνώντες μας, που καλούνται να παρουσιάσουν σε αυτά τα φόρα την κυβερνητική δραστηριότητα.

Διαβεβαιώνουν ανερυθρίαστα για πλούτο αναξιοποίητο υπό, επί και άνω του εδάφους, παραθέτουν με περισσή ευκολία εκατομμύρια και δισεκατομμύρια πιθανών εσόδων, υπόσχονται ελντοράντα που μας περιμένουν στη γωνία, επενδύσεις που έγιναν και αναμένονται να υλοποιηθούν «με το καλημέρα», γενικώς, μοιράζουν αριθμητική ευτυχία.

Τα δε δισεκατομμύρια μοιάζουν με καθημερινές συναλλαγές λίγων ευρώ. Σαν καραμέλες που τάζεις στα μικρά παιδιά για να είναι φρόνιμα και να μην κάνουν σκανταλιές.

Πραγματικά, αν κλείσει για λίγο κανείς τα μάτια του και παρασυρθεί από αυτήν την ακατάσχετη παράθεση αριθμών, μπορεί να αισθανθεί ότι ζει σε μια άλλη χώρα. Χωρίς δημοσιονομικά προβλήματα, με λυμένα όλα τα ζητήματα χρηματοδότησης, με ευτυχισμένους επιχειρηματίες που ξεδιπλώνουν επενδύσεις άκοπα, με τραπεζίτες που μοιράζουν αφειδώς δάνεια, με πολίτες που έχουν λύσει δια μαγείας τα βιοτικά προβλήματα τους. Βρε μπας και είναι έτσι τα πράγματα και εγώ είμαι ο τυφλός και δεν τα βλέπω όλα αυτά; Δεν μπορεί. Μας τα λένε αυτοί που μας κυβερνούν. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί. Τι χρυσός, τι πετρέλαιο, τι φυσικό αέριο, τι ανεκμετάλλευτα μεταλλεύματα! Θαύμα, θαύμα. Και να οι εκτιμήσεις άγνωστων επιστημονικών μελετών και να τα αποτελέσματα επιτροπών «σοφών» και να οι διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε δίκαια μέτρα και αποφάσεις! Από κοντά και οι διεθνείς επενδυτές, που είναι πρόθυμοι να έλθουν και να μας κάνουν αγνώριστους από την ευτυχία και τη μακροημέρευση.

Και μετά έρχεται η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα. Όπου, δυστυχώς, η ευημερία των αριθμών ουδεμία σχέση έχει με το δυσκίνητο και γραφειοκρατικό δημόσιο, με τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, με τις κυβερνητικές ατολμίες, με τα συμφέροντα και τις κάθε λογής σκοπιμότητες, με τις συντεχνιακές διεκδικήσεις, με την επιβολή του δυνατού επί του αδυνάτου εντέλει. Και το όνειρο θρυμματίζεται.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα διοργανωθεί ένα συνέδριο ή μια εκδήλωση οικονομικού ενδιαφέροντος και θα συμβεί το ίδιο γαϊτανάκι. Για λίγο θα απογειωθούμε, με όχημα την ευημερία των αριθμών. Και θα πιστέψουμε ότι η μηχανή αυτής της χώρας εξακολουθεί να διαθέτει και επαρκή καύσιμα και καλά λάδια. Κάτι σαν τούρμπο, δηλαδή. Μέχρι να «ξυπνήσουμε» βίαια για να διαπιστώσουμε ότι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια σκουριασμένη σακαράκα.

ΥΓ. το άρθρο αυτό γράφηκε λίγες ώρες πριν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τριγμούς στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Οι εξελίξεις τρέχουν και ουδείς μπορεί να κάνει
εκτιμήσεις με ασφάλεια ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.

Κρίμα. Ιδού πώς θρυμματίζεται το όνειρο της ευημερίας των αριθμών.