Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ύψη την ζήτηση για σόμπες υγραερίου και κλιματιστικά συστήματα inverter, την οποία «σπρώχνει» προς τα πάνω ακόμη πιο πολύ η καθυστέρηση στη διανομή. Οι πωλήσεις στις σόμπες υγραερίου είναι πενταπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο των περασμένων ετών, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση της ζήτησης από νοικοκυριά, για ένα είδος που ως τώρα εθεωρείτο ότι απευθυνόταν κυρίως σε φοιτητές και εργένηδες

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ύψη την ζήτηση για σόμπες υγραερίου και κλιματιστικά συστήματα inverter, την οποία «σπρώχνει» προς τα πάνω ακόμη πιο πολύ η καθυστέρηση στη διανομή. Οι πωλήσεις στις σόμπες υγραερίου είναι πενταπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο των περασμένων ετών, ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση της ζήτησης από νοικοκυριά, για ένα είδος που ως τώρα εθεωρείτο ότι απευθυνόταν κυρίως σε φοιτητές και εργένηδες.

 

Το κόστος αγοράς ανέρχεται σε 95 με 150 ευρώ. Η αρχική αγορά της φιάλης υγραερίου κοστίζει 45-65 ευρώ και κάθε νέο «γέμισμα» 10 κιλών κοστίζει 18 ευρώ. Η δεκάκιλη φιάλη έχει διάρκεια 60 με 65 ώρες χρήσης, με κόστος 40% μικρότερο αυτού του πετρελαίου.

 

Τα συστήματα inverter εμφάνισαν τον Οκτώβριο αύξηση πωλήσεων κατά 20%, ενώ εκτιμάται ότι, ως τα Χριστούγεννα, οι πωλήσεις θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

 

Αυξημένη ζήτηση στην επαρχία παρουσιάζουν και οι ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, να παρουσιάζονται ήδη ελλείψεις σε καταστήματα λιανικής, αλλά και στην χονδρική αγορά. Μάλιστα, οι πωλήσεις έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί, ενώ το κόστος αγοράς κυμαίνεται από 10 ως 400 ευρώ, ενώ πιο ακριβές είναι οι μαντεμένιες ξυλόσομπες. Τέλος, οι ξυλόσομπες με φούρνο και μάτι για μαγείρεμα («μασίνες») κοστίζουν από 300 έως 400 ευρώ.

 

Επίσης, σόμπες αλογόνου (25 με 40 ευρώ), θερμοπομποί και καλοριφέρ λαδιού (50-150 ευρώ) εμφανίζουν διπλάσια ζήτηση, ενώ 20-25% υπολογίζεται η αύξηση πωλήσεων στις σόμπες πετρελαίου.