Οι στόχοι που τέθηκαν στο σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή αποδοτικότητα αμφισβητήθηκαν από τα κράτη μέλη, με την Βρετανία και την Ολλανδία να πιέζουν κάποιες προβλέψεις να διαγραφούν εντελώς, όπως αναφέρουν πηγές της EurActiv.
Η EurActiv πιστεύει ότι ένας σημαντικό στοιχείο της αρχικής οδηγίας –ένα υποχρεωτικό ποσοστό της τάξεως του 3% ετησίως για ανακαίνιση κτιρίων- έχει αποφασιστεί να αποκοπεί από το τελευταίο σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. Ένας ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετείχε στις συζητήσεις δήλωσε στην EurActiv ότι «η τροποποίηση έγινε εξαιτίας της τρέχουσας δημοσιονομικής πίεσης που δέχονται τα κράτη μέλη».
«Εξαιτίας αυτών υπάρχουν πολλές απορίες από τα κράτη μέλη για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της συγκεκριμένης πρόβλεψης», δήλωσε ο διπλωμάτης. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές οπτικές αυτή τη στιγμή για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει».
Τα κτίρια ευθύνονται για την κατανάλωση του 40% της ευρωπαϊκής πρωτογενούς ενέργειας και για το 36% του ποσοστού εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο μόνο τα δημόσια κτίρια περιέχονται στην αρχική οδηγία και δυνατότητα εξαιρέσεως δόθηκε σε κατασκευές κοινωνικής στέγασης κάτω από 250 τετραγωνικά μέτρα, όπως για παράδειγμα τα ταχυδρομεία. Αυτά είναι σημαντικά διότι η ιδιοκτησίες του δημοσίου αποτελούν το 12% του συνολικού αποθέματος κατοικιών προς πώληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έγγραφο αναθεώρησης προτείνει αυτή η δυνατότητα εξαίρεσης να επεκταθεί και για κτίρια κάτω από 500 τετραγωνικά μέτρα. Άλλες δυνατότητες εξαίρεσης , όπως για παράδειγμα γιατις εταιρείες ενέργειας που έχουν αναλάβει την εξοικονόμηση ενέργειας ποσοστού 1.5% κάθε χρόνο για τους πελάτες τους, επίσης επεκτάθηκαν για να συμπεριλάβουν και μικρές επιχειρήσεις ,προσλαμβάνοντας έτσι πάνω από 50 υπαλλήλους και αποφέροντας κέρδος μεγαλύτερο των 8 χιλιάδων κάθε χρόνο.
Η προηγούμενη δυνατότητα εξαίρεσης υπήρχε για εταιρίες που απασχολούσαν λιγότερους από 10 υπαλλήλους με ετήσιο ισοζύγιο 2.000 ευρώ τον χρόνο.
Εθνικά σχόλια
Ως ένδειξη της διαμάχης που συμβαίνει στο παρασκήνιο , πολλά κράτη μέλη κατέθεσαν τα σχόλια τους στην Πολωνική προεδρία.
Η Βρετανία έκανε παράπονα ότι οι προτάσεις σχετικά με την ανακαίνιση των κτιρίων «πιθανόν να οδηγήσουν σε σημαντικές πρόσθετες δαπάνες για τα κράτη μέλη μέσα από έργα που δεν θα είναι πάντα αποδοτικά».
Το Άμστερνταμ ακόμα πρότεινε την «αποκοπή» της κύριας οδηγίας για τις εταιρίες που έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση 1.5% ενέργειας.
Σημειώθηκε ότι «η Ολλανδία δεν είναι υπέρ ενός υποβεβλημένου από την Ε.Ε. στόχου». Τα Μέλη κράτη πρέπει να έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν για τον εαυτό τους στο επίπεδο που χρειάζεται αναφορικά με τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης. Τέτοιου είδους δηλώσεις προκάλεσαν μεγάλη ανακούφιση στους περιβαλλοντολόγους.
Ο Riley δήλωσε πως οι αρχικές προτάσεις «δεν ήταν πολύ τολμηρές» από την αρχή. «Είχαν ήδη σκοτώσει την οδηγία συγκριτικά με αυτό που πίστευαν ότι χρειαζόταν και τώρα το Συμβούλιο την αποδυναμώνει περαιτέρω».
Το αναθεωρημένο κείμενο αναμένεται να διαμορφώσει την βάση μιας έκθεσης προόδου η οποία θα παρουσιαστεί στους Υπουργούς ενέργειας της Ε.Ε. στις 24 Νοεμβρίου.
Η Πολωνική Προεδρεία θα ετοιμάσει τότε ένα νέο προσχέδιο κειμένου το οποίο θα συζητηθεί σε μια ομάδα εργασίας στα μέσα του Δεκεμβρίου, πριν αναλάβει την Προεδρεία η Δανία.
Ευρωπαϊκές πηγές μετέφεραν στην EurActiv ότι η Δανική Προεδρεία το θεωρεί ¨πιο σημαντικό¨ η οδηγία για την αποδοτικότητα να κρατούσε τους φιλόδοξους στόχους που ορίζονται στον Οδικό Χάρτη για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του Άνθρακα, μέχρι το 2050.