Ώρες Ευθύνης

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, να προχωρήσουν στην δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την σύμπραξη ευρύτερων δυνάμεων του πολιτικού κόσμου, χωρίς αμφιβολία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας διαδρομής για την χώρα, η οποία τους τελευταίους μήνες οδεύει ολοταχώς προς την πλήρη οικονομική καταστροφή και την κοινωνική αναρχία
energia.gr
Δευ, 7 Νοεμβρίου 2011 - 11:46

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και αυτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας, να προχωρήσουν στην δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την σύμπραξη ευρύτερων δυνάμεων του πολιτικού κόσμου, χωρίς αμφιβολία σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας διαδρομής για την χώρα, η οποία τους τελευταίους μήνες οδεύει ολοταχώς προς την πλήρη οικονομική καταστροφή και την κοινωνική αναρχία. Έστω και στο χείλος του γκρεμού, την ύστατη στιγμή οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις του τόπου αποφάσισαν την συναίνεση και την συνεργασία έναντι της ρήξης, με στόχο να ξεπερασθεί η σημερινή κρίση, η οποία ασφαλώς δεν είναι μόνο κρίση οικονομική αλλά, κυρίως, κρίση αξιοπιστίας και αξιών που έφθασε στο αποκορύφωμα της με τα ακατανόητα γεγονότα των τελευταίων ημερών, που ναι μεν είναι ακόμη δυσεξήγητα, αλλά σίγουρα εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την χώρα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Διότι φανέρωσαν ότι το παρόν πολιτικό σύστημα είναι, όχι μόνο ανίκανο και ανώριμο να χειρισθεί τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί, αλλά, κυρίως, αποκομμένο από την Ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική και οικονομική πραγματικότητα και πρακτική, όπου η πολιτική συναίνεση και συνεργασία αποτελούν την νόρμα και όχι την εξαίρεση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, εάν όχι ώρες, θα προκύψει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας για τους επόμενους μήνες κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει να μεριμνήσει για την κανονική οικονομική λειτουργία του κράτους (βλέπε εκταμίευση 6ης δόσης), την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση - απόρροια των αποφάσεων της Συνάντησης Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου - και την εφαρμογή του όλου συμφωνηθέντος πακέτου (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI κλπ).

Πάνω απ’ όλα, όμως, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να βάλει τις βάσεις για ένα νέο πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας του όλου συστήματος με έμφαση τον απόλυτο διαχωρισμό των λειτουργιών του πολιτεύματος (δηλ. νομοθετικής, δικαστικής και διοικητικής εξουσίας), έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή πορεία για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, απορροία ετών κακοδιοίκησης, εκτεταμένης διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του οικονομικού και πολιτικού βίου, και ενός πνεύματος ανεξέλεγκτης και κακώς νοούμενης «δημοκρατίας» που χαρακτηρίζεται από περιορισμό των ελευθεριών των πολλών έναντι των συμφερόντων των λίγων (βλέπε απαράδεκτα δικαιώματα συντεχνιών).

Το διακύβευμα για το νέο και - θέλουμε να ελπίζουμε - «ενάρετο» κυβερνητικό σχήμα, είναι πράγματι μεγάλο και τα εμπόδια πολλά. Όμως διαφορετικός δρόμος προς το παρόν δεν υπάρχει, γι' αυτό όλα τα κόμματα – και αυτά εκτός κυβέρνησης- έχουν ιερή υποχρέωση απέναντι στον τόπο να στηρίξουν την νέα προσπάθεια. Εάν δεν το πράξουν, μόνο ως προδοτική μπορεί να θεωρηθεί η συμπεριφορά τους. Η ιστορία θα είναι σκληρή με όλους, ασχέτως του μεγέθους των ευθυνών τους για το πώς φθάσαμε μέχρι τη σημερινή εξαθλίωση. Αξία τώρα έχει η λύση του γόρδιου δεσμού και όχι η επικοινωνιακή διαχείριση της πολιτικής κρίσης για να εξασφαλίσουν ορισμένοι – όπως λανθασμένα ελπίζουν- για τον εαυτό τους τη χρυσή εφεδρεία για το μέλλον.

Ο χρόνος της λύσης είναι τώρα. Η χώρα έχει μια και μόνη ελπίδα για να σταθεί όρθια. Να υλοποιήσει στο ακέραιο και στο σωστό χρόνο όλες τις υποχρεώσεις της για να έχει και τα τεράστια οφέλη που προκύπτουν από την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ο άλλος δρόμος μόνον σε συμφορά και καταστροφή οδηγεί. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο το μαρτύριο και δικαίως απαιτούν οι ηγεσίες των κομμάτων –αλλά όχι μόνον αυτές- να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν τολμηρά βήματα, ώστε να επιτευχθεί μια ισχυρή εθνική γραμμή που δεν αφήνει αμφιβολίες σε κανέναν. Με μια κυβέρνηση που θα αναλάβει πολιτικές ευθύνες. Που θα έχει πολιτικές δεσμεύσεις και θα ελέγχεται από τους πολίτες.