Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξάνεται μέχρι τα 74 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το 2025, ενώ μετά θα σταματήσει να μεγεθύνεται, καθώς, όπως αναφέρει το World Oil Outlook 2011 του OPEC, δεν θα υπάρχει ανάγκη για επιπλέον παραγωγή αργού. Ειδικά για την παραγωγή του OPEC, η έκθεση προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά την περίοδο ως το 2035, φτάνοντας το έτος αυτό τα 39 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξάνεται μέχρι τα 74 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το 2025, ενώ μετά θα σταματήσει να μεγεθύνεται, καθώς, όπως αναφέρει το World Oil Outlook 2011 του OPEC, δεν θα υπάρχει ανάγκη για επιπλέον παραγωγή αργού. Ειδικά για την παραγωγή του OPEC, η έκθεση προβλέπει ότι θα αυξηθεί κατά την περίοδο ως το 2035, φτάνοντας το έτος αυτό τα 39 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Επίσης προβλέπει πως το μερίδιο του OPEC στην παγκόσμια παραγωγή θα ανέρχεται στο 36%, ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

Ο OPEC αναμένει ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής αργού για τις χώρες εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ. Έτσι, την περίοδο 2010-2015, η παραγωγή στις χώρες αυτές θα αυξηθεί κατά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την αύξηση να εντοπίζεται κυρίως στην Βραζιλία, την περιοχή της Κασπίας και τον Καναδά. Η αύξηση αυτή υπεραναπληρώνει τις απώλειες στην συμβατική παραγωγή από την Βόρεια Αμερική και την Βόρειο Θάλασσα.

Επίσης, ο OPEC αναμένει μεσοπρόθεσμη αύξηση στα NGL ( natural gas liquids) από 4,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα πέρυσι σε πάνω από 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015. Υπολογίζει, επίσης, ότι η ζήτηση για πετρέλαιο από τις χώρες – μέλη του θα αυξηθεί σταδιακά, από τα 29,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 σε πάνω από 31 εκατ. βαρέλια το 2015.

Ωστόσο, σημασία έχει η πρόβλεψη ότι οι απώλειες από τα ώριμα πεδία μακροπρόθεσμα, δηλ. ως το 2035, θα αντισταθμιστεί από συμβατικά κοιτάσματα σε Βραζιλία και Κασπία, αλλά και από μη συμβατικές πηγές, όπως τα βιοκαύσιμα, την πετρελαϊκή άμμο και το πετρέλαιο από σχιστολιθικά πετρώματα. Έτσι, η συνολική παραγωγή πετρελαίου από μη συμβατικές πηγές θα αυξηθεί τα επόμενα 25 χρόνια πάνω από 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Επίσης, η παραγωγή στα NGL, από χώρες εντός και εκτός OPEC, θα αυξηθεί κατά 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περίοδο αυτή – από τα 10,5 εκατ. βαρέλια το 2010 σε περίπου 17 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2035.

Η ανάπτυξη των μεταφορών στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα είναι το “κλειδί” στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου ως το 2035, σύμφωνα με τον OPEC. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το Σενάριο Αναφοράς της ετήσιας έκθεσης του καρτέλ, το World Oil Outlook 2011, σχεδόν το 90% της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου στον κόσμο τα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια θα προέλθει από τις μεταφορές στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ Αντίθετα, στον ανεπτυγμένο κόσμο θα εμφανίζει συνεχή πτώση όλη αυτή την περίοδο.

Μεσοπρόθεσμα, ως το 2015, ο OPEC θεωρεί ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση του 2008 και 2009 ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου και συνεπώς το 2015 η ζήτηση πετρελαίου σε όλο τον κόσμο θα ανέλθει στα 92,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα ως το 2015. Η περυσινή πρόβλεψη ήταν κατά 1,9 εκατ. χαμηλότερη.

Η συνολική παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει στα 110 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2035, αυξημένη κατά 23 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Εξάλλου, η ανάπτυξη των χωρών εκτός ΟΟΣΑ θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και σε άλλους τομείς, όπως στη βιομηχανία, αλλά και τα νοικοκυριά, το εμπόριο και τη γεωργία.

Ωστόσο, πτώση θα σημειώσει η χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ, ιδίως στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ταυτόχρονα, ο OPEC προβλέπει ότι η χρήση πετρελαίου στις χερσαίες μεταφορές θα μειώνεται, λόγω μείωσης της ζήτησης, την οποία αποδίδει στην βελτίωση των τεχνολογιών στις οδικές μεταφορές, αλλά και στην κάμψη της ζήτησης οχημάτων.

Επίκαιρη είναι η επισήμανση της έκθεσης σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, οι προοπτικές της οποίας θεωρεί ότι επηρεάστηκαν καθοριστικά από το ατύχημα στην Φουκουσίμα. Αν και το Σενάριο Αναφοράς κάνει λόγο για ετήσια αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας κατά 1,7% τον χρόνο, ωστόσο υπολογίζει ότι μακροπρόθεσμα η χρήση της θα μειωθεί κατά 0,5 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου τον χρόνο σε σχέση με τις περυσινές προβλέψεις του OPEC.