Περίπου οι μισές από τις πολυκατοικίες της Αθήνας δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα πετρέλαιο θέρμανσης. Την ώρα που ο καλός -για την εποχή- καιρός υποχωρεί, οι διαχειριστές ανησυχούν όλο και πιο έντονα για το πώς θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα, καθώς αρκετοί είναι οι ένοικοι που δηλώνουν ανήμποροι να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους

Περίπου οι μισές από τις πολυκατοικίες της Αθήνας δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα πετρέλαιο θέρμανσης. Την ώρα που ο καλός -για την εποχή- καιρός υποχωρεί, οι διαχειριστές ανησυχούν όλο και πιο έντονα για το πώς θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα, καθώς αρκετοί είναι οι ένοικοι που δηλώνουν ανήμποροι να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους. «Οι άνθρωποι πλέον δεν ντρέπονται να σου πουν ότι δεν έχουν χρήματα, δεν κρύβονται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Λένε ότι η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη γι’ αυτούς, όπως για όλους, και ότι η πιθανότητα να μην έχουν θέρμανση φέτος τον χειμώνα είναι κάτι που τους απασχολεί λιγότερο από τα υπόλοιπα προβλήματά τους», λέει στην «Κ» ο Ελ. Ζαχαρόπουλος, διαχειριστής πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας.

Ενα διαμέρισμα περίπου 100 τ.μ. στη Νότια Ελλάδα χρειάζεται περίπου 900 λίτρα πετρέλαιο για να ξεχειμωνιάσει, ενώ χρειάζεται 1.500 λίτρα αν βρίσκεται στη Β. Ελλάδα. Καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φτάσει τα 0,96 ευρώ το λίτρο, αρκετοί ετοιμάζονται να πουν αντίο στη ζέστη για τον φετινό χειμώνα. Τέσσερις στις δέκα πολυκατοικίες δεν θα βάλουν καθόλου πετρέλαιο μέχρι τα Χριστούγεννα, υποστηρίζει ο υπεύθυνος εταιρείας διαχείρισης πολυκατοικιών Ηλίας Τσιώλης. «Τέτοιο πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε όλες τις πολυκατοικίες, αρκετοί χρωστούν κοινόχρηστα μηνών, αποθεματικά δεν υπάρχουν. Για να ανταποκριθούν οι περισσότεροι διαχειριστές κόβουν το κόστος από τις υπόλοιπες υπηρεσίες για να ισορροπήσουν τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου», αναφέρει.

Για στροφή σε άλλες μορφές καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, αλλά και το ξύλο κάνει λόγο ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης. «Λέω ότι στη Β. Ελλάδα δεν θα μείνει δάσος για δάσος. Εχουν ξεχυθεί όλοι αυτοί που θέλουν να ζεσταθούν και δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο και κόβουν δέντρα. Ακόμα και αυτοί που έχουν βάλει πετρέλαιο, δεν το καίνε, γιατί φοβούνται. Τον Οκτώβριο οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης ήταν πεσμένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Νομίζω ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος για πολλούς ανθρώπους», τονίζει.

Πάντως, σύμφωνα με τους πιο ψύχραιμους, το γεγονός ότι μέχρι τώρα τα καύσιμα δεν έχουν μπει στις δεξαμενές σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι πρώτες μέρες του Νοεμβρίου ήταν από τις πλέον ζεστές των τελευταίων ετών.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 11/11/2011)