Πετρελαϊκή κρίση έχει ξεσπάσει στις πολυκατοικίες, με τους διαχειριστές να αναδεικνύονται σε τραγικές φιγούρες, καθώς δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις διαφορετικές... γραμμές αμύνης των συγκατοίκων στις πολυώροφες κυψέλες. Η απογείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με το φάσμα της φτώχειας που πλήττει ολοένα και περισσότερους Ελληνες, οδηγούν πολλά νοικοκυριά σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα διογκωμένα έξοδα θέρμανσης

Πετρελαϊκή κρίση έχει ξεσπάσει στις πολυκατοικίες, με τους διαχειριστές να αναδεικνύονται σε τραγικές φιγούρες, καθώς δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις διαφορετικές... γραμμές αμύνης των συγκατοίκων στις πολυώροφες κυψέλες. Η απογείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, σε συνδυασμό με το φάσμα της φτώχειας που πλήττει ολοένα και περισσότερους Ελληνες, οδηγούν πολλά νοικοκυριά σε πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τα διογκωμένα έξοδα θέρμανσης. Καθώς, όμως, οι οικονομικές συνθήκες δεν χειροτερεύουν με τους ίδιους ρυθμούς για όλους, παρατηρείται όλο και συχνότερα το φαινόμενο των έντονων διαφωνιών μεταξύ εκείνων που θέλουν να αγοραστεί πετρέλαιο κι εκείνων που αρνούνται κατηγορηματικά, είτε γιατί δεν έχουν είτε γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν. Σε παλιές πολυκατοικίες, που υπάρχει σύστημα κεντρικής θέρμανσης, χωρίς περιθώριο αυτόνομης επιλογής χρόνου λειτουργίας του καλοριφέρ, οι διενέξεις είναι εκρηκτικές. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση της αυτόνομης θέρμανσης, υπάρχει η υποχρέωση να καταβάλλεται ένα ποσοστό στον κοινό λογαριασμό. Συχνά δεν υπάρχει ούτε γι’ αυτό συμφωνία, όπως στην περίπτωση μικρής σχετικά οικοδομής, με 4-5 διαμερίσματα, στην περιοχή των Πατησίων. Κάποιοι ήθελαν να κλειδώσουν οριστικά το «ντεπόζιτο», άλλοι ζητούσαν να αγοραστεί πετρέλαιο. Μεταξύ αυτών και οικογένεια με τρία μικρά παιδιά. Τελικά, ύστερα από έντονες πιέσεις, συμφωνήθηκε να αγοραστεί πετρέλαιο, αλλά μικρή ποσότητα.

 Και είναι πολλοί οι ένοικοι πολυκατοικιών που έλαβαν απόφαση να μη βάλουν φέτος καθόλου πετρέλαιο. Μία απ’ αυτές στα Κάτω Πατήσια είχε το επιπλέον πρόβλημα ότι «εκλάπησαν» από τη δεξαμενή περίπου 200 λίτρα πετρελαίου που είχαν αγοραστεί πέρυσι, σε καλύτερες τιμές. «Υστερα κι από αυτό το πλήγμα αποφασίσαμε να μη βάλουμε πετρέλαιο φέτος. Θα τη βγάλουμε με σόμπες και ηλεκτρικά καλοριφέρ», μας λέει η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας.

 Σε μία πολυκατοικία-μαμούθ των 80 διαμερισμάτων, ένα μικρό χωριό, στον Δήμο Γαλατσίου, ύστερα από συνέλευση, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο μόνο για τις παγωμένες μέρες και να περάσουν τον χειμώνα με θέρμανση από το ηλεκτρικό ρεύμα. Ηλεκτρικά καλοριφέρ, σόμπες, κλιματιστικά. «Στη συνέλευση που κάναμε, οι μισοί δήλωσαν ότι δεν μπορούν να δώσουν λεφτά για πετρέλαιο. Πρόκειται κυρίως για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και μετανάστες. Από τους υπόλοιπους κατοίκους, πολλοί ήταν εκείνοι που ανησυχούσαν ότι δεν θα μπορούν επίσης να πληρώσουν για θέρμανση στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό τελικά συμφωνήσαμε να πάρουμε λίγο πετρέλαιο για τις ιδιαίτερα παγωμένες μέρες και να τη βγάλουμε αξιοποιώντας το ηλεκτρικό ρεύμα. Μάλιστα, δηλώθηκε απ’ όλους ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί να κοπεί το ρεύμα κάποιας οικογένειας θα είμαστε στο πλευρό τους», λέει στην «Κ» η κ. Δώρα Ξυπολιά.

Δύο ώρες την ημέρα

 Τουλάχιστον δραστικό περιορισμό στην κατανάλωση πετρελαίου βλέπει και ο κ. Δημήτρης Πατουχέας, από εταιρεία που αναλαμβάνει τη διαχείριση πολυκατοικιών. «Τα καλοριφέρ τώρα ανάβουν πολύ λίγες ώρες. Σε οικοδομές που πέρυσι το πρόγραμμα έμπαινε για πέντε και έξι ώρες, τώρα μιλάμε για δύο και τρεις ώρες το πολύ. Μάλιστα, όταν ο καιρός είναι απλά ψυχρός, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζητούν να μην ανάβει καθόλου ο καυστήρας. Υπήρχαν και πέρυσι αυτά τα φαινόμενα, αλλά φέτος η κατάσταση έχει οξυνθεί τρομερά. Μάλιστα, το πρόβλημα παρατηρείται και σε πιο προνομιούχες περιοχές, όπως στα βόρεια και νότια προάστια», λέει ο κ. Πατουχέας και όπως συμπληρώνει, η αγορά πετρελαίου πια γίνεται μήνα μήνα και ανάλογα με τις δυνατότητες.

 Αλλά δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, πρόβλημα παρουσιάζεται και με το φυσικό αέριο. Σε πολυκατοικίες που υπάρχει μεγάλο ποσοστό απλήρωτων λογαριασμών, υπάρχει κίνδυνος συνολικής διακοπής της παροχής. «Στην πολυκατοικία μας υπάρχουν 40 περίπου διαμερίσματα. Μόνο οι μισοί από τους κατοίκους συνεισφέρουν. Ετσι, αξιοποιώντας τα δικά τους ποσά και ένα μικρό αποθεματικό που υπήρχε από πέρυσι, εξασφαλίσαμε την παροχή φυσικού αερίου μέχρι και τις γιορτές. Μετά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει», λέει στην «Κ» ο Γιώργος... στέλνοντας μήνυμα από τα Πατήσια. Σε πολλές πολυκατοικίες οι διαχειριστές αξιοποίησαν τα αποθεματικά (και για πετρέλαιο), τα οποία βεβαίως ήδη εξαντλούνται.

 Για όλο και περισσότερους, η βαρυχειμωνιά της ασφυκτικής λιτότητας οδηγεί στη στέρηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως ένα ζεστό σπιτικό.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 20/11/2011)