Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την «Ενεργειακή Συνεργασία και Περιβαλλοντική Προστασία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» πραγματοποιήθηκε χθες από το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών, στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την «Ενεργειακή Συνεργασία και Περιβαλλοντική Προστασία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» πραγματοποιήθηκε χθες από το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου και το Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών, στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Μελετών Ευξείνου Πόντου Δρ Ζ. Δημαδάμα έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και μέλη του ακαδημαϊκού και πολιτικού χώρου επισημαίνοντας, την αναγκαιότητα ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν καθώς και της συνεργασίας στον τομέα των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από την πλευρά της η Δρ.Gulshan Pashayeva του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών, το οποίο λειτουργεί υπο την αιγίδα του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, εξήγησε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων είναι συνέπεια μιας σειράς ενεργειών που αφορούν τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις στην περιοχή.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης από την πλευρά του χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν «χώρα-κλειδί» στα θέματα αυτά και έκανε ειδική αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τονίζοντας ότι με τον όρο αυτό δεν πρέπει να εννοούμε μόνο την ενέργεια από τον ήλιο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αλλά και άλλες μορφές όπως το πώς να εξάγουμε ενέργεια από τα απορρίμματα, ή τη λεγόμενη βιομάζα και βεβαίως, όπως είπε , θα πρέπει να μας απασχολήσουν οι τρόποι με τους οποίους η ενέργεια αυτή θα διακινηθεί, δηλαδή θα αποθηκευθεί για να μεταφερθεί σε κρατικά κτίρια, νοσοκομεία, φορείς κλπ.

«Η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδος με το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής διεθνών ενεργειακών υποθέσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Χαράλαμπος Πίππος.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τις λίγες ενεργειακές δυνάμεις παγκοσμίως (όπως άλλωστε και η Ρωσία με τη Σαουδική Αραβία) που έχει πλήρη κατανόηση της ενεργειακής ασφάλειας ως κράτος πάροχος, καταναλωτής και διαμετακομιστής», τόνισε ο Δρ Θ. Τσακίρης, αναλυτής ενεργειακών θεμάτων.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι όπως το Τουρκμενιστάν, το Καζακστάν ή ακόμη και το Ιράν, παρά το ότι έχουν υψηλά ποσοστά αποθεμάτων και παραγωγικών συντελεστών υδρογονάνθρακα».

«Χάρη στην γεωστρατηγική του θέση το Αζερμπαϊτζάν συνδέει τα δίκτυα των συστημάτων μεταφοράς Ευρώπης, Ασίας, Μέσης Ανατολής και Μεσογείου, και συγχρόνως δίνει τη δυνατότητα αύξησης της κυκλοφορίας διαμετακόμισης μέσω των διαδρόμων μεταφορών Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Vusal Gasimli, από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, επεσήμανε ότι ο αγωγός ITGI συνιστά την καλύτερη επιλογή για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου διότι «είναι τεχνικά πιο ώριμος, το πεδίο DMS είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ η τεχνική του ικανότητα έχει επαναβεβαιωθεί μέσω τις ακριβούς εκτίμησης του κόστους που σχεδόν ταυτίζεται με αυτό που προέκυψε από την τεχνική ομάδα του SD2».

«Στον τομέα της ενέργειας ο βασικός μας στόχος είναι η περαιτέρω συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν στο επίπεδο του φυσικού αερίου μέσω της σχετικής διακυβερνητικής συμφωνίας, όπως επίσης και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της εφαρμογής μιας άλλης σχετικής συμφωνίας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Απόδοσης», επισήμανε ο κ.Πίππος.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι συνιστά προτεραιότητα του ελληνικού υπουργείου περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής η εφαρμογή της στρατηγικής για την πράσινη ανάπτυξη, καθώς «οι δείκτες της κλιματικής αλλαγής, οι αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας […] αποτελούν σοβαρές προκλήσεις», στο πλαίσιο του συνθήματος «Μετατρέποντας τη Μαύρη Θάλασσα σε Πράσινη».

Δέσμευση για τους στόχους της «Ευρώπης 2020»
Αναφορικά με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της «Ευρώπης 2020» για την αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση, ο Πίππος τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη ξεπερνά κατά 2% τον στόχο που της τέθηκε από την ΕΕ.

Υπογράμμισε επίσης τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 40% μέχρι το 2020 καθώς και την παροχή 20% της πρωτογενούς ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Έκανε επίσης αναφορά στην μεγάλη δυναμική της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας από περίπου 1.3GW το 2010 στα 7.5GW το 2020», συνδέοντας τα δίκτυα μεταφορών μεταξύ των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά στο «Σχέδιο Helios», ο Πίππος υπογράμμισε ότι η ουσία του έγκειται στην αξιοποίηση των τεράστιων πόρων ηλιακής ενέργειας και μέσω «των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και διασυνοριακών δικτύων, θα μεταφέρεται η παραγωγή πράσινου ηλεκτρισμού στις άλλες χώρες της ΕΕ», τονίζοντας την αναγκαιότητα περιφερειακής συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους.

«Η Ελλάδα είναι ιδανική περιοχή διέλευσης»
Αναφερόμενη στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, είπε ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα και απελευθερώνει την αγορά φυσικού αερίου, «που αποτελεί επίσης προτεραιότητα της κυβέρνησης». Επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της Ρεβυθούσας, ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχουν σχέδια μιας νέας εγκατάστασης αποθήκευσης φυσικού αερίου.

«Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής για την παροχή ενέργειας είναι η αρχή της διαφοροποίησης των πηγών και διαδρόμων και στηρίζουμε δυναμικά τη στρατηγική της ΕΕ στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, σχεδιάζοντας σημαντικές υποδομές», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου πρέπει να λειτουργήσει δίχως περαιτέρω καθυστέρηση».

Επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στην ανάπτυξη του αζέρικου φυσικού αερίου, λέγοντας ότι «είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επωφελείται από τις παροχές αζέρικου φυσικού αερίου, μέσω του Διασυνδετήριου Αγωγού Τουρκίας-Ελλάδος».