Συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί για Αυτόματες Κυρώσεις με την Αρχή της Πλειοψηφίας στα «Απείθαρχα» Κράτη

Συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί για Αυτόματες Κυρώσεις με την Αρχή της Πλειοψηφίας στα «Απείθαρχα» Κράτη
energia.gr
Δευ, 5 Δεκεμβρίου 2011 - 17:59
Aυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, και, μάλιστα όχι με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία, θέλουν να επιβάλλονται Γαλλία και Γερμανία με την νέα συνθήκη της ΕΕ. Στην συμφωνία αυτή κατέληξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ενώ οι δύο ηγέτες τάχθηκαν ενάντια στην έκδοση ευρωομολόγου λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση

Aυτόματες κυρώσεις για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, και, μάλιστα όχι με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία, θέλουν να επιβάλλονται Γαλλία και Γερμανία με την νέα συνθήκη της ΕΕ. Στην συμφωνία αυτή κατέληξαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ενώ οι δύο ηγέτες τάχθηκαν ενάντια στην έκδοση ευρωομολόγου λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί λύση.

 

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν την ευρωζώνη σε αυτή την κατάσταση δεν θα επαναληφθούν. Γι' αυτό θέλουμε μια νέα συνθήκη, που θα ξεκαθαρίζει στους λαούς της Ευρώπης, στα μέλη της Ευρώπης και στα μέλη της ευρωζώνης ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι με τη Γερμανίδα καγκελάριο συμφωνούν στη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, τουλάχιστον για τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

 

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας και οι κυρώσεις, θα επιβάλλονται όταν θα παραβιάζονται οι κανόνες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όπως π.χ. το ύψος του ελλείμματος.

 

Συμπλήρωσε ότι οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί θα πρέπει να ορίζονται συνταγματικά και ζήτησε να υπάρχουν μηνιαίες συναντήσεις για τον έλεγχο των στοιχείων.

Η τροποποιημένη συνθήκη, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, θα μπορούσε ιδανικά να ισχύσει και για τις 27 χώρες της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε μια συνθήκη για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, μολονότι αυτή θα είναι ανοιχτή και στους άλλους».

 

Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για να μην ξανασυμβεί αυτό που έγινε στην Ελλάδα, το οποίο, όπως τόνισε από κοινού με την Μέρκελ, «είναι η εξαίρεση».

 

Μέρκελ και Σαρκοζί εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά τάχθηκαν υπέρ της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας το 2012.

 

Οι κοινές προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με την καγκελάριος: «Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πηγαίνουν πιο μακριά από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικό φρένο στο χρέος, που θα επιβεβαιώνεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο... ώστε να λειτουργεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

 

Μέρκελ και Σαρκοζί θα έχουν δύο ακόμη συναντήσεις εντός της εβδομάδας, ενώ η συμφωνία φαίνεται πως επέδρασε θετικά στις αγορές, καθώς οι περισσότεροι δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται στο «πράσινο».