Η νέα γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη και θασταλεί στον Χ. Β. Ρομπάι την Τετάρτη, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί μετά την συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Η νέα γαλλογερμανική συμφωνία είναι έτοιμη και θασταλεί στον Χ. Β. Ρομπάι την Τετάρτη, δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί μετά την συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η συμφωνία θασυνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαικών συνθηκών, τόνισεοίδιος,υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα μπορούσε να αφορά τα 17 κράτη της ευρωζώνης αλλά είναι ανοικτή και στις υπόλοιπες 10χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.

"Επιθυμούμε να υπάρξει αλλαγή των συνθηκών και για τους 27, έτσι ώστε να μην νιώθει κανείς αποκλεισμένος, αλλά είμαστε ανοικτοί και σε μια αλλαγή συνθηκών ανάμεσα στους 17", σημείωσε ο κ. Σαρκοζί.

Ενα από ταπιο κρίσιμα στοιχεία της συμφωνίας, είναι ότι η κα Μέρκελ συνυπέγραψε την δέσμευση να μην ζητείται στο μέλλον από τους ιδιώτες ομολογιούχους να επωμίζονται τμήμα των ζημιών από αναδιαρθρώσεις σε εθνικό χρέος, κάτι που προβλέπονταν στο σχέδιο για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) η ενεργοποίηση του οποίου έρχεται ποιο κοντά από το 2013 που αρχικά προβλέπονταν.

Πρόκειται για μεταστροφή στην θέση που κρατούσε μέχρι σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος με την ίδια να δηλώνει αποφασισμένη να δείξει ότι "η Ευρώπη είναι ασφαλές μέρος για επενδύσεις".

Κατά τα λοιπά, όπως ανέφερε ο κ. Σαρκοζί, Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη καταγράφουν έλλειμμα που υπερβαίνει το 3% τουΑΕΠ τους, ενώ με βάση τηνέα συνθήκη οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας.
Σημείωσεότι το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να εξασφαλίσουν πωςδεν θα επαναληφθεί η κρίση στην ευρωζώνη και ότι η γαλλογερμανική συμφωνία είναι πλήρης.
 
"Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης δεν μπορούν να επαναληφθούν", ανέφερε ο κ. Σαρκοζί.

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ τόνισε ότι είναι αναγκαίο νασυνεδριάζει κάθε μήνα τοEurogroup όπως επίσης και η ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης (ESM) νωρίτερα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ριζικές δομικές αλλαγές στην Ε.Ε.

"Θέλουμε δομικές αλλαγές οι οποίες πηγαίνουν πέρα από τις συμφωνίες. Χρειαζόμαστε δεσμευτικά όρια για το χρέος, τα οποία θα μπορούν να επιβεβαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο" δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Για την Ελλάδα ανέφερε ότι αποτελεί μια ειδική περίπτωση και πως δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η κατάσταση με ότι συμβαίνει στην Ιταλία ή την Ισπανία.

Το εθελοντικό κούρεμα του χρέους αποτέλεσε μια ειδική λύση για την ξεχωριστή περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, η Ευρώπη θα λειτουργεί όπως το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την ΕΚΤ και έκδοση ευρωομολόγου, η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της ότι δεν αποτελεί λύση για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, κάτι που τόνισε και ο Γάλλος πρόεδρος.

"Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τα όσα είπαμε για την ΕΚΤ. Απορρίπτουμε την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγου" δήλωσε η κ. Μέρκελ.