Πρόσκληση Μανιάτη σε Διεθνείς Πετρελαϊκές Εταιρείες από το Βήμα της Βουλής

Πρόσκληση Μανιάτη σε Διεθνείς Πετρελαϊκές Εταιρείες από το Βήμα της Βουλής
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τρι, 6 Δεκεμβρίου 2011 - 15:56
Ανοικτή πρόσκληση σε διεθνείς εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελλάδος απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης. Μιλώντας στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού 2012 ο κ. Μανιάτης κάλεσε διεθνείς εταιρίες να εκδηλώσουν επίσημα στο ΥΠΕΚΑ το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Ανοικτή πρόσκληση σε διεθνείς εταιρίες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων σε περιοχές της Ελλάδος απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Μιλώντας στη συζήτηση για την έγκριση του προϋπολογισμού 2012 ο κ. Μανιάτης κάλεσε διεθνείς εταιρίες να εκδηλώσουν επίσημα στο ΥΠΕΚΑ το ενδιαφέρον τους για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εφόσον η πρόταση τους είναι τεκμηριωμένη το υπουργείο θα την κάνει αποδεκτή και θα προχωρήσει σε διακήρυξη, που θα αποσταλεί για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει παρόμοια πρόσκληση, ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης.

Στόχος είναι, είπε ο κ. Μανιάτης, μέσα στο 2012 να προχωρήσει η Ελλάδα σε διεθνή γύρο παραχωρήσεων, με περίπου 10-15 οικόπεδα. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΚΑ προωθεί με τη μέθοδο του open door την προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών, από τις αρχές του 2012, για την εκμετάλλευση και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκωλο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ ο κ. Μανιάτης, επικαλούμενος το άρθρο 156 του Ν.4001/2011, επισήμανε ότι για πρώτη φορά η διαπραγματευτική θέση της χώρας απέκτησε ισχυρή νομική υπόσταση και υποχρεωτικότητα. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι «ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (αφ’ής κηρυχθεί), είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης».

Η διατύπωση αυτή, κατά τον κ. Μανιάτη, αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η αξιοποίηση υδρογονανθράκων μπορεί να αποτελέσει σημαντική, νέα, πηγή εσόδων για τη χώρα. Επικαλέσθηκε εκτιμήσεις επιστημόνων για τη δυνατότητα κάλυψης ποσοστού 20-30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας στα επόμενα 30 χρόνια, με δεδομένο ότι σήμερα δαπανώνται περί τα 10-12 δισ. ευρώ ετησίως για εισαγωγές πετρελαιοειδών.

Ειδικότερα, στη Δυτική Ελλάδα, με βάση υπάρχοντα στοιχεία, μπορεί να υπάρξουν, κατά τον κ. Μανιάτη, 3-4 Πρίνοι, με προσδοκώμενα έσοδα 15-20 δισ. δολάρια. Από το Ιόνιο Πέλαγος τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε 1,5 δισ. δολ. ετησίως για τα επόμενα 20-25 χρόνια. Ο κ. Μανιάτης διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη καταγραφεί ενδιαφέρουσα κινητικότητα διεθνών εταιριών πετρελαίου για περιοχές νότια της Κρήτης.

Εκτός από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι σημαντικές πηγές εσόδων μπορεί να προκύψουν και από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ που επικαλέσθηκε ο κ. Μανιάτης, τα συνολικά μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας εκτιμώνται σε τρέχουσα αξία 28 δισ. ευρώ. Όπως είπε, μόνον στην περιοχή του Λαυρίου εντοπίσθηκαν 366 διαφορετικά ορυκτά, που την κατατάσσουν στην 4η θέση παγκοσμίως, ενώ στη Χαλκιδική υπάρχει δεξαμενή μετάλλων αξίας πλέον των 12 δισ. ευρώ.

Στα μέσα του 2012, όπως είπε ο υφυπουργός, θα έχει ολοκληρώσει το έργο της η Επιτροπή καταγραφής των δημόσιων μεταλλείων και των λατομείων βιομηχανικών ορυκτών. Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού χώρου της Βάθης-Γερακαριού, στο Κιλκίς, αξίας στα βέβαια απολήψιμα αποθέματα 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής αξίας στα αναμενόμενα αποθέματα 7 δισ. ευρώ. Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία και για τους μεταλλευτικούς χώρους Πολυκάστρου-Σκρα, Κιλκίς και στην περιοχή Καλλυντηρίου, του νομού Ροδόπης.

Το ΥΠΕΚΑ, παράλληλα, επανεξετάζει το νομοθετικό πλαίσιο μεταλλείων και λατομείων, για να υπάρξουν πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο.

Αναφερόμενος, τέλος, στην αξιοποίηση και της γεωθερμίας ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι έχει προκηρυχθεί δεύτερος γύρος διεθνών παραχωρήσεων για άλλα τέσσερα πεδία υψηλών θερμοκρασιών σε τέσσερις περιοχές της χώρας, με την προθεσμία για την υποβολή προσφορών να λήγει στα τέλη Ιανουαρίου 2012.