Μόνο με τους «23» της ΕΕ θα Προχωρήσουν οι Θεσμικές Αλλαγές - «Αυτοεξαιρέθηκε» η Βρετανία

Μόνο με τους «23» της ΕΕ θα Προχωρήσουν οι Θεσμικές Αλλαγές - «Αυτοεξαιρέθηκε» η Βρετανία
energia.gr
Παρ, 9 Δεκεμβρίου 2011 - 08:10
Αρνητική ήταν η Βρετανία, κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της ΕΕ, στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Η στάση του Κάμερον, η οποία βρήκε μιμητή την Ουγγαρία, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Σουηδίας και της Τσεχίας ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλιά τους, σημαίνει ότι στην αλλαγή των Συνθηκών θα προχωρήσουν οι υπόλοιποι «23» της ΕΕ

Αρνητική ήταν η Βρετανία, κατά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το μέλλον της ΕΕ, στην αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Η στάση του Κάμερον, η οποία βρήκε μιμητή την Ουγγαρία, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Σουηδίας και της Τσεχίας ότι θα θέσουν το θέμα στα Κοινοβούλιά τους, σημαίνει ότι στην αλλαγή των Συνθηκών θα προχωρήσουν οι υπόλοιποι «23» της ΕΕ.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, το Βερολίνο εξακολουθεί να αρνείται τη μετατροπή του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESF) σε τράπεζα, ενώ αποφασίστηκε μόνο η καταρχήν ενίσχυση του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε πάντως ότι η νέα συμφωνία στην οποία έχουν κατ’ αρχήν καταλήξει οι ηγέτες θα περιλαμβάνει τα 17 κράτη της ευρωζώνης και 6 κράτη της ΕΕ. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν για ένα νέο «δημοσιονομικό καθεστώς» για την ευρωζώνη, που θα περιλαμβάνει πιο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Απαράδεκτοι» οι όροι που έθεσε η Βρετανία για αλλαγή των συνθηκών δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η νέα συμφωνία θα επικεντρωθεί στα 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το Μάρτιο του 2012.

«Θα σώσουμε μόνοι μας το Ευρώ» δήλωσε ο Σαρκοζί, ενώ επανέλαβε ότι οι όροι που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν οι εξελίξεις τελικά οδηγούν σε ΕΕ δύο ταχυτήτων, ο Σαρκοζί απάντησε επίσης εκνευρισμένος: «Εμείς απλά προσπαθήσαμε να σώσουμε το νόμισμά μας».

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν έκανε δηλώσεις.