Φόροι στα Καύσιμα: Αντί να Αυξήσουν τα Κρατικά Έσοδα, Έριξαν την Κατανάλωση και Έφεραν «Λουκέτα»

Φόροι στα Καύσιμα: Αντί να Αυξήσουν τα Κρατικά Έσοδα, Έριξαν την Κατανάλωση και Έφεραν «Λουκέτα»
energia.gr
Παρ, 9 Δεκεμβρίου 2011 - 09:42
«Μπούμερανγκ» στα κυβερνητικά σχέδια για ενίσχυση των κρατικών εσόδων φαίνεται να γυρνάει η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, καθώς η επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Έτσι, όπως επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, κ. Μιχάλης Κιούσης, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καταγράφουν ως και 50% πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αυξάνονται ραγδαία και τα «λουκέτα» στα βενζινάδικα

«Μπούμερανγκ» στα κυβερνητικά σχέδια για ενίσχυση των κρατικών εσόδων φαίνεται να γυρνάει η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, καθώς η επιβάρυνση στην τσέπη των καταναλωτών έχει οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Έτσι, όπως επισήμανε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, κ. Μιχάλης Κιούσης, οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης καταγράφουν ως και 50% πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αυξάνονται ραγδαία και τα «λουκέτα» στα βενζινάδικα.

Οι μειώσεις στην κατανάλωση είναι μεγαλύτερες, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νευροκοπίου, όπου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΒΕ, οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν από τους 650 στους 10, ενώ στην Αττική οι πωλήσεις έπεσαν κατά 25%.

Αναλυτικότερα, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα έχει επιφέρει μείωση κατά 17% στην συνολική κατανάλωσης στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ και οι εισπράξεις των δημόσιων εσόδων για το 2011 εκτιμάται ότι θα μειωθούν 12,1%.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με την νέα χρονιά, οπότε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει στο 1,50 ευρώ από 93 με 97 λεπτά το λίτρο, λόγω της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης.

Ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει την είσπραξη επιπλέον φόρων 269 εκατ. ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2012. Οι βενζινοπώλες θεωρούν ανέφικτο τον στόχο αυτό, καθώς δεν πρόκειται να σημειωθεί η κατανάλωση των 620.000 χιλιόλιτρων.

Ήδη, άλλωστε, ο κλάδος μετρά απώλειες, καθώς έχουν κλείσει 1.100 πρατήρια και άλλα 500 βάλανε πωλητήριο χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν βρει αγοραστές.

Επίσης, σύμφωνα με την ΟΒΕ έκρηξη σημειώνεται και στο λαθρεμπόριο καυσίμων με επιζήμιες συνέπειες στις νόμιμες επιχειρήσεις.

Η ΟΒΕ, από την πλευρά της, ζητά από την κυβέρνηση την μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, την κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, και, κυρίως, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας στα καύσιμα με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων.