Μεγάλη αύξηση των εισβολών χάκερ σε κρίσιμα συστήματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας κατά το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει η Shell, η οποία προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν «τεράστιες ζημιές» ή και να «χαθούν ανθρώπινες ζωές». Όπως δήλωσε ο Λούντολφ Λούεμαν, υπεύθυνος για τα δίκτυα υπολογιστών της μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαίου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου που πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ, «καταγράφουμε αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων στα πληροφοριακά μας συστήματα με διάφορα κίνητρα, εγκληματικά ή εμπορικά»

Μεγάλη αύξηση των εισβολών χάκερ σε κρίσιμα συστήματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας κατά το τελευταίο διάστημα διαπιστώνει η Shell, η οποία προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν «τεράστιες ζημιές» ή και να «χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Όπως δήλωσε ο Λούντολφ Λούεμαν, υπεύθυνος για τα δίκτυα υπολογιστών της μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαίου, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου που πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ, «καταγράφουμε αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων στα πληροφοριακά μας συστήματα με διάφορα κίνητρα, εγκληματικά ή εμπορικά».

Με άλλα λόγια, οι εισβολείς δρουν συχνά ως κατάσκοποι με στόχο την υποκλοπή εταιρικών μυστικών.

Προειδοποίησε, ωστόσο, και για κυβερνοεπιθέσεις με στόχο το σαμποτάζ, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες.

«Αν κανείς αποκτήσει πρόσβαση και μπορεί να ελέγξει το άνοιγμα και το κλείσιμο βαλβίδων [...] μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί. Θα κοστίσει ζωές, θα κοστίσει στην παραγωγή, θα κοστίσει χρήματα, θα προκαλέσει πυρκαγιές [...] και περιβαλλοντικές βλάβες. Μιλάμε για τεράστιες, τεράστιες ζημιές» είπε, όπως αναφέρει το Reuters.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Λούεμαν στο περίφημο ηλεκτρονικό σκουλήκι Stuxnet, το οποίο φαίνεται ότι είχε σχεδιαστεί για να προκαλέσει σαμποτάζ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Τόνισε, μάλιστα, ότι το Stuxnet ήταν το πρώτο κακόβουλο πρόγραμμα που βάζει στο στόχαστρο βιομηχανικά συστήματα ελέγχου, κάθε εταιρεία που βασίζεται σε υπολογιστές για τη λειτουργία της έχει λόγο να ανησυχεί.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπήρξαν αποκαλύψεις για εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νορβηγίας, ενώ και πριν λίγους μήνες η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών McAfee αποκάλυψε κυβερνοεπιθέσεις που έπληξαν πετρελαϊκές εταιρείες και στην Ελλάδα.