Αυξημένες ήταν οι τιμές του αργού τον περασμένο μήνα, όπως σημειώνει στην μηνιαία έκθεσή του ο ΙΕΑ, λόγω των φημών που ήθελαν την ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου. Εξάλλου, η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της αυριανής συνάντησης των Υπουργών Πετρελαίου του OPEC, αν και ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Μοχάμεντ αλ-Μπασεερί, εκτίμησε ότι το καρτέλ θα διατηρήσει αμετάβλητες τις ισχύουσες επίσημες ποσοστώσεις παραγωγής

Αυξημένες ήταν οι τιμές του αργού τον περασμένο μήνα, όπως σημειώνει στην μηνιαία έκθεσή του ο ΙΕΑ, λόγω των φημών που ήθελαν την ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου. Εξάλλου, η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της αυριανής συνάντησης των Υπουργών Πετρελαίου του OPEC, αν και ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Μοχάμεντ αλ-Μπασεερί, εκτίμησε ότι το καρτέλ θα διατηρήσει αμετάβλητες τις ισχύουσες επίσημες ποσοστώσεις παραγωγής, καθώς όπως ανέφερε, η αγορά είναι ισορροπημένη και οι τιμές σταθερές.

Αναλυτικότερα, όπως τονίζει η έκθεση του Δεκεμβρίου για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, που δημοσιεύει σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), οι τιμές των συμβολαίων futures του αργού πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά τον Νοέμβριο και στις αρχές του τρέχοντος μηνός. Αιτία της ανόδου υπήρξε η εποχιακή αύξηση της ζήτησης και η σφικτή προσφορά. Επίσης, οι τιμές σημείωσαν άνοδο λόγω της εντεινόμενης φημολογίας για πιθανό εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Έτσι, παρά το αυξανόμενο οικονομικό ρίσκο σημειώθηκε άνοδος των τιμών, με άνισα, ωστόσο, κέρδη για την καθεμιά από τις βασικές κατηγορίες πετρελαίου. Έτσι, το πετρέλαιο Brent σήμερα εκινείτο στα 107 δολ. το βαρέλι και το WTI στα 98 δολ. το βαρέλι.

Υπενθυμίζεται ότι, η σύνοδος των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την 1η Δεκεμβρίου, δεν προχώρησε σε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και κυρώσεις στον τομέα ενέργειας του Ιράν, μετά από αίτημα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα να εξεταστεί σοβαρά το θέμα και μη ληφθούν βιαστικές αποφάσεις, καθώς οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου είναι ζωτικής σημασίας για μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών. 

Οι προβλέψεις για τη ζήτηση το 2011 και το 2012 μειώνονται κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και των ασθενέστερων δεδομένων για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ιδίως για τις χώρες του ΟΟΣΑ. Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο στα 89,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2011, αυξημένη κατά 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 2012 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα εφετινά επίπεδα, φτάνοντας τα 90,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η παγκόσμια παραγωγή αργού σημείωσε, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ, κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τον Νοέμβριο τα 90,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω χαμηλότερης παραγωγής από χώρες εκτός OPEC. Μία σύγκριση σε επίπεδο έτους καταδεικνύει ανάλογη αύξηση, με τα επίπεδα παραγωγής των χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ να βρίσκονται πολύ πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2010. Η αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός OPEC υπολογίζεται σε 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2011, ωστόσο υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2012, με τα πιο σημαντικά κέρδη να προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο.

Η προσφορά αργού από τις χώρες του OPEC κατά τον μήνα Νοέμβριο αυξήθηκε φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της κατά την τελευταία τριετία και πλέον. Έτσι, σημείωσε άνοδο κατά 620 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα φτάνοντας τα 30,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ στην Σαουδική Αραβία και την Λιβύη αναλογεί το 80% της ανόδου αυτής. Εν όψει της αυριανής συνόδου του καρτέλ, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι, για το 2012 το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC προβλέπει 30,2 εκατ. βαρέλια -την ημέρα, πολύ κοντά στα σημερινά επίπεδα παραγωγής του συνόλου των χωρών – μελών του.

Η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή, από την άλλη, σημείωσε πτώση κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, καθώς βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες συντήρησης της φθινοπωρινής περιόδου, ενώ και οι ροές από τα διυλιστήρια της Κίνας παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι διυλιστικές ροές σημείωσαν τον μήνα Νοέμβριο απότομη άνοδο, παρά τα χαμηλά περιθώρια, με στόχο να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση λόγω της χειμερινής περιόδου. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός στην έκθεσή του, το τελευταίο τρίμηνο του 2011 εκτιμάται ότι η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή θα παραμείνει αμετάβλητη στα 75,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για να αυξηθεί στα 75,8 εκατ. βαρέλια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου του OΟΣΑ σημείωσαν σημαντική πτώση τον Οκτώβριο κατά 36,3 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2.630 εκατ. βαρέλια ή 57,2 ημέρες μελλοντικής ζήτησης. Το έλλειμμα αποθεμάτων σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας διευρύνθηκε, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, στα 61,9 εκατ. βαρέλια, από 40,0 εκατ. τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ τα μέσα αποστάγματα και τα αποστάγματα αργού οδήγησαν, κατά κύριο λόγο, στην πτώση που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν αύξηση 6,9 εκατ. βαρέλια στα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ, παρά την αναμενόμενη εποχιακή τάση.

Τέλος, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου από τα 88,3 εκατ. βαρέλια για το 2010 στα 95,0 εκατ. βαρέλια το 2016, αύξηση 1,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε επίπεδο έτους κατά μέσον όρο. Οι προοπτικές παραγωγής είναι σήμερα βελτιωμένες, με το upstream να αυξάνει σε δυναμικότητα κατά 101,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ως το 2016, άνοδος που αντιστοιχεί, σε ετήσιο επίπεδο, σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με τις προοπτικές του Ιράκ, της Λιβύης και της αμερικανικής ηπείρου να εμφανίζονται ισχυρότερες σε σχέση με αυτές του περασμένου Ιουνίου. Παράλληλα, στην έκθεση τονίζεται ότι για την περίοδο 2010-2016 η αύξηση προϊόντων διύλισης περιορίζεται κατά 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παραμένοντας, ωστόσο, στα επίπεδα των 8,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα.