Αύξησε το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ο OPEC για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, κατά τη χθεσινή σύνοδο του καρτέλ. Το πλαφόν ισχύει για όλα τα 12 μέλη του ΟΡΕC, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Λιβύης. Ας σημειωθεί ότι η αγορά προσδοκούσε αμετάβλητη παραγωγή στα 24,84 εκ. βαρέλια

Αύξησε το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ο OPEC για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, κατά τη χθεσινή σύνοδο του καρτέλ. Το πλαφόν ισχύει για όλα τα 12 μέλη του ΟΡΕC, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και της Λιβύης. Ας σημειωθεί ότι η αγορά προσδοκούσε αμετάβλητη παραγωγή στα 24,84 εκ. βαρέλια.

Ο ΟΡΕC προχωρά στην αύξηση της ποσόστωσής του με στόχο να πλησιάσει περισσότερο στην πραγματική παραγωγή, υπολογίζοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και αύξησης της λιβυκής παραγωγής, μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ μετά τη συνάντηση των μελών του ΟΡΕC στη Βιέννη, «συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στην αγορά και θα προσαρμόσουμε το επίπεδο της παραγωγής κάθε χώρας προκειμένου να αφήσουμε χώρο για τη λιβυκή παραγωγή».

Επίσης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΡΕC μετά το πέρας της συνόδου, οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του αργού, που παρατηρήθηκαν το 2011, αντανακλούν την αυξημένη κερδοσκοπία στις αγορές εμπορευμάτων, η οποία οξύνθηκε από γεωπολιτικές εντάσεις και όχι τόσο από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης.