Μακριά από το Πετρέλαιο Θέρμανσης και προς το ... Τζάκι Στρέφονται οι Καταναλωτές

Μακριά από το Πετρέλαιο Θέρμανσης και προς το ... Τζάκι Στρέφονται οι Καταναλωτές
energia.gr
Παρ, 16 Δεκεμβρίου 2011 - 09:27
Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η γενικότερη οικονομική στενότητα ωθεί τους Έλληνες να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, μακριά από το καλοριφέρ. Έτσι, μία σειρά από λύσεις, που παλαιότερα θα έμοιαζαν ασυνήθιστες, γίνονται, πλέον, όλο και πιο δημοφιλείς. Ενεργειακά τζάκια, καυστήρες βιομάζας και σόμπες που καίνε πέλετ, δηλαδή υπολείμματα ξύλου, κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη έως και 50% σε σχέση με το πετρέλαιο

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η γενικότερη οικονομική στενότητα ωθεί τους Έλληνες να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, μακριά από το καλοριφέρ. Έτσι, μία σειρά από λύσεις, που παλαιότερα θα έμοιαζαν ασυνήθιστες, γίνονται, πλέον, όλο και πιο δημοφιλείς. Ενεργειακά τζάκια, καυστήρες βιομάζας και σόμπες που καίνε πέλετ, δηλαδή υπολείμματα ξύλου, κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, καθώς η χρήση τους είναι φθηνότερη έως και 50% σε σχέση με το πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», μία μέση οικογένεια για το τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου χρειάζεται τρεις τόνους ξύλα, που στοιχίζουν περίπου 600 ευρώ, καθώς η τιμή ενός κιλού καυσόξυλων κυμαίνεται στα 0,19 ευρώ. Για το ίδιο διάστημα , θα χρειαστούν δύο τόνοι πετρέλαιο που κοστίζουν 2.000 ευρώ.

Ένα κιλό πέλετ κοστίζει σήμερα κατά μέσο όρο 0,27 ευρώ, έναντι 0,95 ευρώ ενός λίτρου πετρελαίου.

Αν μία οικογένεια καταναλώνει ετησίως 3.000 λίτρα πετρελαίου και αποφασίζει να αντικαταστήσει τον καυστήρα της με έναν που καίει βιομάζα θα χρειαστεί περίπου 5.000 κιλά πέλετ. Έτσι στην περίπτωση της βιομάζας το ετήσιο κόστος της θα ανέλθει στα 1.350 ευρώ έναντι 2.850 ευρώ αν συνεχίσει να καίει πετρέλαιο.

Ανασχετικός παράγοντας, ωστόσο, στην αλλαγή καυσίμου θέρμανσης είναι το μεγάλο κόστος μετασκευής ή εγκατάστασης νέων καυστήρων, καθώς για μια διπλοκατοικία κυμαίνεται στα 3.000-5.000 ευρώ, χωρίς η αγορά του να επιδοτείται, όπως συμβαίνει πανευρωπαϊκά.

Ενδεικτικά το μέσο κόστος ενός λέβητα κεντρικής θέρμανσης που χρησιμοποιεί βιομάζα για μονοκατοικία 100-150 τμ ανέρχεται σε 3.500 ευρώ.

Όσον αφορά τις σόμπες πετρελαίου, στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς σόμπες αερόθερμα, αλλά και σόμπες που συνδέονται με σώματα του καλοριφέρ. Αν πρόκειται για αερόθερμα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1.200-2.000 ευρώ και ανάλογα με τον τύπο τους μπορούν να ζεστάνουν από 50 έως 100 τμ.