Την αύξηση του ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αποφάσισε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγών Κρατών (OPEC) κατά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Την αύξηση του ανώτατου ορίου παραγωγής πετρελαίου στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αποφάσισε ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγών Κρατών (OPEC) κατά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.
«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στην αγορά και θα προσαρμόσουμε το επίπεδο της παραγωγής κάθε χώρας προκειμένου να αναπτυχθεί και η παραγωγή της Λιβύης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ μετά τη συνεδρίαση των εκπροσώπων του OPEC στη Βιέννη. To όριο των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως ισχύει και για τις 12 χώρες - μέλη του καρτέλ.

Οι υπουργοί του OPEC σημείωσαν κατά τη σύνοδο ότι η αστάθεια των τιμών που παρατηρήθηκε φέτος αντικατοπτρίζει τα αυξημένα επίπεδα κερδοσκοπίας στις αγορές εμπορευμάτων, τα οποία εντείνονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις, παρά τις θεμελιώδεις δυνάμεις της προσφοράς και ζήτησης. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην κρίση της ευρωζώνης, στην υψηλή ανεργία των ανεπτυγμένων κρατών και στη γενικότερη λιτότητα.

Από εκεί και πέρα, η αύξηση της παραγωγής δικαιώνει την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, την οποία είχε προτείνει από τον Ιούνιο. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα καταγραφεί εάν η Σαουδική Αραβία και οι άλλες χώρες του Κόλπου θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους να συντηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα την παραγωγή τους ώστε να αφήσουν περιθώρια επιστροφής της Λιβύης στις αγορές.
Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του οργανισμού, Αμπντουλάχ ελ-Μπαντρί, κάλεσε τις διάφορες πλευρές να σεβαστούν το νέο όριο, ενώ οι αναλυτές σημείωσαν ότι πλέον τα μέλη θα πρέπει να κάνουν χώρο και πάλι για την παραγωγή της Λιβύης, η οποία είχε απουσιάσει από τον Φεβρουάριο και μετά, λόγω του εμφυλίου πολέμου. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πάντως, τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση της παραγωγής της χώρας του, καθώς, όπως σημείωσε, αυτή διαμορφώνεται με βάση τις αντιδράσεις της αγοράς και όχι με βάση το τι κάνουν τα άλλα μέλη.